Geladen vuurwapen

Mogelijk brein (19 jaar) achter veel phishingwebsites opgepakt

05 november 2020 14:00 Aangepast: 05 november 2020 14:06
Beeld © iStock

Een 19-jarige man uit Almelo is opgepakt omdat hij ervan wordt verdacht het brein te zijn achter veel phishingwebsites. De man zou de technologie achter de websites hebben gebouwd waarmee andere cybercriminelen bankrekeningen probeerden te plunderen.

Dat is vandaag bekendgemaakt door het Haagse cybercrimeteam. De man zou op 'grote schaal' tientallen van deze zogenoemde phishingpanelen hebben gebouwd en verkocht, waarmee andere cybercriminelen hun slag konden slaan.

De 19-jarige man is 19 oktober aangehouden in Almelo. Hij zit sinds die datum vast. Het is volgens de politie de eerste keer dat een bouwer van dergelijke phishingpanelen is aangehouden.

Geladen vuurwapen

Met zo'n phishingpaneel kan een crimineel een phishingwebsite opzetten en mensen proberen te laten klikken op een valse betaallink. Na het invoeren van de inloggegevens op de nepbankwebsite kan de bankrekening worden geplunderd, omdat de crimineel over de inloggegevens van het slachtoffer beschikt.

De 19-jarige man was volgens de politie al twee jaar actief. Ook had hij bij zijn aanhouding een geladen vuurwapen binnen handbereik. De politie noemt het verontrustend dat een jongen al op zo'n jonge leeftijd de online criminaliteit in gaat en in het bezit is van een geladen vuurwapen. 

Daarnaast doet het team nog onderzoek naar het geld dat de 19-jarige heeft verdiend. Dat is mogelijk al 100.000 euro.

Voorbeeld van een venster van een phishingwebsite dat wordt getoond zodra een crimineel toegang krijgt tot jouw bankrekening. Voorbeeld van een venster van een phishingwebsite dat wordt getoond zodra een crimineel toegang krijgt tot jouw bankrekening.

Grote speler

Het onderzoek naar de verdachte duurde volgens de politie bijna een jaar en kwam aan het rollen nadat afgelopen zomer een Haags gezin werd aangehouden voor oplichting via Marktplaats. Zij maakten gebruik van een phishingpaneel dat de 19-jarige man uit Almelo had gebouwd.

Volgens de politie is de 19-jarige man een grote speler in de phishingwereld. Hij verkocht zijn panelen onder andere in criminele chatgroepen op Telegram. 

1 miljoen euro

Phishing is al jaren een groot probleem en één van de meest populaire vormen van cybercriminaliteit. De totale schade door phishing bedroeg in 2019 bijna 8 miljoen euro. Eén van de slachtoffers is voor maar liefst 1 miljoen euro opgelicht via een sms'je dat leidde naar een phishingwebsite van zijn bank. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlander voor miljoen euro opgelicht via sms'je van nepbank

Hoe herken je phishing?

Het is altijd belangrijk om het webadres te controleren. Als je inlogt bij je bank moet je goed opletten of je dat bij het juiste websiteadres doet, zoals mijn.ing.nl en dus niet mijn.ing.inloggen.net. Die laatste is niet de juiste website en dan weet je: dit is phishing.

Als je een bericht via sms of e-mail van jouw bank of een andere instantie niet vertrouwt is het verstandig om zelf het telefoonnummer van de organisatie op te zoeken en hen te bellen of het bericht daadwerkelijk van hen komt. 

Meer tips vind je op Laat Je Niet Hack Maken, een gratis handleiding om jezelf te beschermen tegen cybercriminelen van onze techjournalist Daniël Verlaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van