Ga naar de inhoud
Sociale media

Twitter en Facebook blokkeren rechtse accounts

Twitter en Facebook hebben op de dag van de Amerikaanse verkiezingen enkele rechtse accounts geblokkeerd. De accounts werden mogelijk centraal aangestuurd.

"Gecoördineerd gedrag" is niet toegestaan op de platforms, omdat dit kan betekenen dat ze worden gebruikt om desinformatie te verspreiden.

Een van de geblokkeerde accounts is @SVNewsAlerts. Die had meer dan 78.000 volgers op Twitter, waaronder ruim 10.000 die het account in de afgelopen week waren gaan volgen, en meer dan 20.000 volgers op Facebook. SVNewsAlerts schreef vooral over onregelmatigheden rond de verkiezingen, beschuldigde de Democraten van kiesfraude en attendeerde volgers op toespraken van de Republikeinse president Donald Trump.

Twitter heeft onder andere waarschuwingen geplaatst bij meerdere tweets van de afdeling van de Republikeinen in de stad Philadelphia. Dat account, @PhillyGOP, suggereerde dat er gefraudeerd werd en gebruikte de hashtag #StopTheSteal.

Twitter zette later ook zo'n waarschuwing bij een tweet van president Donald Trump waarin hij beweert: "Ze proberen de verkiezingen te stelen".

'Twitter
Lees ook
'Twitter verwijdert zeker 90 Nederlandse QAnon-accounts'
Sociale
Lees ook
Sociale media waarschuwen bij desinformatie verkiezingen VS
Bright Nieuwsbrief

Maak kans op draadloze oordoppen: Meld je aan voor de nieuwsbrief.