Ga naar de inhoud
PlayStation 5

Nieuwe controller PlayStation 5: zo werken de adaptieve triggers

De DualSense-controller van de PlayStation 5 is uit elkaar gehaald. Daardoor is duidelijk geworden hoe de adaptieve schouderknoppen van de controller werken.

De PlayStation 5 heeft een controller met haptische feedback en adaptieve triggers. Dat zijn technische bewoordingen voor meer realistische trillingen en schouderknoppen die tegendruk kunnen geven. Als in een game een pistool bijvoorbeeld vastloopt, kan de schouderknop niet meer worden ingedrukt, of bij het spannen van een boog wordt de knop zwaarder.

Hoe dat precies werkt, wordt duidelijk in een video van TronicsFix. De triggers van de PS5-controller zijn via een tandwiel en een spiraal verbonden aan een motortje. Als het motortje geen spanning geeft, voelt de trigger zoals een reguliere trigger. Maar als het motortje tegendruk geeft, bieden de triggers spanning en tegendruk.

Grotere batterij en motoren

Naast de nieuwe motoren voor de triggers, heeft de DualSense net als zijn DualShock-voorgangers ook motoren in de handgrepen. Dit keer zijn het geen simpele vibratiemotoren, maar motoren die haptische feedback geven. Daarmee kunnen niet alleen heftige schokbewegingen, maar ook subtiele tikjes zoals voetstappen worden nagebootst.

De batterij van de DualSense is 50 procent groter dan die van zijn voorganger: 1560 mAh tegenover 1000 mAh. Vermoedelijk is die extra capaciteit nodig voor de grotere motoren. De batterijduur van de DualSense 5 moet nog uit praktijktests blijken.

PlayStation
Luister ook:
PlayStation 5 en nieuwe Xbox: te groot voor je kast?

Mogelijk dezelfde sticks

De analoge controller-sticks van de DualSense lijken volgens TronicsFix onveranderd ten opzichte van de DualShock 4. Dat zou betekenen dat de DualSense ook last zou kunnen hebben van het zogenoemde drift-probleem. Dan wijkt de stick enigszins af, en lopen personages soms een kant op zonder dat de stick wordt aangeraakt. Ook dat zal echter in de praktijk moeten blijken.

De PlayStation 5 is vanaf 19 november in Nederland verkrijgbaar. De DualSense-controller verschijnt vanaf 12 november, en kost los 70 euro.

Bekijk onze uitpakvideo van de PS5

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl