Coronavirus

Algoritme herkent mensen met corona aan hun hoest

03 november 2020 15:27 Aangepast: 03 november 2020 15:48
Beeld © Getty

Een algoritme kan mensen met het coronavirus nauwkeurig herkennen aan hoe hun hoest of kuch klinkt. Dat melden Amerikaanse wetenschappers.

Amerikaanse wetenschappers ontwikkelen een algoritme die mensen met covid-19 kan identificeren door het geluid van hun gehoest. De software haalde volgens de onderzoekers van de Amerikaanse MIT-universiteit een nauwkeurigheid van 98,5 procent onder mensen die positief waren getest op het coronavirus. 

Het verschil in het geluid van de hoest van een coronapatiënt, die geen symptomen heeft, kan volgens de wetenschappers niet door menselijk oren worden gehoord, maar wel door speciale software. Het algoritme werkt met kunstmatige intelligentie (AI), die patronen herkent die mensen zelf niet waarnemen.

"Je hoestgeluid verandert iets als je covid-19 hebt, zelfs als je asymptomatisch bent”, zegt MIT-onderzoeker Brian Subirana. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift IEEE Journal of Engineering in Medicine and Biology. 

Volgens de wetenschappers is het algoritme in de toekomst te gebruiken voor het screenen van bijvoorbeeld werknemers en toeschouwers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Werkgevers raden gebruik CoronaMelder-app af om personeelstekort

Meer universiteiten en bedrijven

Ook de Cambridge University, de Carnegie Mellon University en de startup Novoic werken volgens de BBC aan soortgelijke projecten voor het herkennen van covid-19 aan hoestgeluiden, maar die haalden nog niet zulke nauwkeurige scores als de nieuwe software van MIT.

AI-expert Calum Chace noemt het algoritme een 'klassiek voorbeeld van AI'. "Het is hetzelfde principe als een programma heel veel röntgenfoto's geven zodat het kanker kan detecteren", zegt hij tegen de BBC. "Dit is een goed voorbeeld van hoe AI ons kan helpen."

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van