Thuisquarantaine

Werkgevers raden gebruik CoronaMelder-app af om personeelstekort

02 november 2020 13:11 Aangepast: 02 november 2020 14:53
Beeld © ANP

Meerdere Nederlandse werkgevers zouden het gebruik van de CoronaMelder-app afraden, melden vakbonden CNV en FNV.

De vakbonden hebben tientallen meldingen van hun leden gekregen, meldt Trouw. De werkgevers zijn bang dat personeel na een melding van de app in thuisquarantaine gaat.

De CoronaMelder geeft gebruikers een melding als zij dicht bij iemand zijn geweest die positief is getest op corona. De GGD raadt bij zo'n melding aan om tien dagen in thuisquarantaine te gaan. Dat leidt tot zorgen bij werkgevers, zegt FNV-voorzitter Piet Fortuin. "Zij zijn bang dat ze bij iedere melding van de app hun werknemers tien dagen kwijt zijn, omdat ze dan in quarantaine moeten", aldus de voorzitter.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom je de CoronaMelder moet downloaden (of waarom niet)

App verbieden mag niet

Juridisch mogen werkgevers het gebruik van de app niet verbieden, werknemers maken die keuze zelf. Toch wordt gevreesd dat werknemers zich niet vrij voelen in hun keuze, na een advies van hun baas. CNV noemt het zorgelijk dat werkgevers hun personeel afraden of zelfs verbieden om de corona-app te gebruiken. "Dit vergroot de kans op coronabesmettingen op de werkvloer", aldus de vakbondsvoorzitter.

Het afraden van de app zou vooral gebeuren in de retail en industrie, zeker bij kleinere bedrijven met weinig werknemers. Die lopen sneller risico op het stilvallen van de winkel of productie, hebben geen mogelijkheid tot thuiswerken en zien verzuimkosten stijgen. Eerder waren er al verhalen over sommige buschauffeurs in het streekvervoer en zorgmedewerkers die het verzoek kregen de CoronaMelder niet te installeren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

CoronaMelder waarschuwt soms na 'contact' op meters afstand

Tienduizend meldingen per dag

De CoronaMelder is inmiddels door ruim 3,7 miljoen Nederlanders geïnstalleerd. Dagelijks worden er naar schatting 10.000 meldingen verstuurd naar gebruikers die bij een positief geteste coronapatiënt in de buurt zijn geweest.

Omdat de CoronaMelder gebruikmaakt van bluetooth om de nabijheid van gebruikers bij te houden, is er soms ook sprake van meldingen bij relatief grote afstand, van drie tot tien meter.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Al 14.000 mensen gaven via CoronaMelder aan dat ze besmet zijn

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van