Elektrische fietsen

Onderzoek: 'E-bike niet gevaarlijker dan gewone fiets'

30 oktober 2020 21:21 Aangepast: 30 oktober 2020 21:47

Fietsers op een gewone fiets hebben na een ongeval evenveel kans op de Spoedeisende Hulp te belanden als berijders van een e-bike. Ook zijn de verwondingen die worden opgelopen op een e-bike niet ernstiger dan die op een normale fiets.

Dat blijkt uit een onderzoek van VieCuri Medical Center in Venlo onder zo'n 200 fietsslachtoffers die daar werden binnengebracht op de eerste hulp, schrijft De Telegraaf.

In een kwart van de gevallen ging het om een aanrijding met een auto of een andere fietser. Bij driekwart ging het om een enkelvoudig ongeval, vaak met een lage of matige snelheid tot 15 kilometer per uur. Bij de e-bike reed zo’n 25 procent harder en bij de gewone fiets 17 procent.

"Dat verschil is niet groot. Het idee dat rijden op een elektrische fiets veel gevaarlijker is, klopt dan ook niet", zegt Otto van Boggelen van kenniscentrum CROW-Fietsberaad.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

Hoe goed is deze spotgoedkope e-bike?

E-bikers waren gemiddeld ouder en hadden ook vaker andere medische aandoeningen. Maar afgezien van wat meer blauwe plekken werden er geen verschillen gevonden in de ernst van de verwondingen. Beide groepen hadden even vaak een chirurgische ingreep nodig.  

"De verkopen van elektrische fietsen zijn inmiddels boven de verkoop van gewone fietsen uit gestegen. Wij zijn dan ook gestart met een nieuw onderzoek naar de omstandigheden bij fietsongevallen, omdat we meer willen weten over de omstandigheden waarom het gebeurt”, zegt onderzoeksmanager Birgitte Blatter van VeiligheidNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Harley-Davidson onthult eerste e-bike komende maand

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van