Als je een refurbished telefoon - een opgeknapt tweedehandstoestel - koopt, kom je in veel gevallen bedrogen uit. De prijzen zijn nog relatief hoog en vaak is er iets mis met het apparaat.
Gemiddeld bespaar je maar 12 procent op de aanschafprijs, zo berekende de Consumentenbond. Hoewel dat bij dure toestellen kan lonen, blijft het wel een tweedehandstoestel die last kan hebben van kwaaltjes.
Voldoet niet aan de verwachting
Bij de zes refurbished iPhones die de Consumentenbond kocht, hadden er vier gebreken. Denk aan een slechte accu die nog maar 63 procent capaciteit had, een flets scherm of niet goed functionerende knopjes. Hierdoor kun je bedrogen uitkomen. De claims over de gebruikerssporen op verkoopwebsites kloppen volgens de Consumentenbond meestal wel.
De refurbished iPhones die via Groupon, Coolmix, iUsed en Leapp zijn gekocht, voldeden niet aan de verwachting van de Consumentenbond. Alleen Centralpoint en Smart2Have leverden een iPhone waar niets mis mee was.
Werken nog feilloos
De Consumentenbond vindt het prijsverschil meestal te klein om een refurbished toestel ook daadwerkelijk aan te raden. "We zouden de gok alleen wagen bij een scherpgeprijsd toestel", aldus de consumentenorganisatie.
Lezers van de Consumentenbond zijn daarentegen wel overwegend positief over refurbished apparaten. "Allemaal 50 tot 70 procent voordeliger dan de catalogusprijs en alle apparaten werken ook nog feilloos", aldus een lezer. "Ik koop voortaan alleen nog maar refurbished apparatuur."