Macs en iPhone 12

Omzetrecord Macs, iPhone-omzet viel tegen door vertraagde iPhone 12

29 oktober 2020 22:44 Aangepast: 29 oktober 2020 23:01

Apple heeft afgelopen kwartaal meer omzet uit de verkoop van Mac-computers gehaald dan ooit. De omzet van de iPhone-tak viel tegen, doordat de iPhone 12 pas na dat kwartaal op de markt kwam en veel Apple-gebruikers daar op hebben gewacht.

De verkoop van Macs zat flink in de lift, doordat mensen vanwege de coronapandemie meer thuiswerkten. Ook volgden veel kinderen wereldwijd thuis hun lessen via internet. De omzet uit de verkoop van Macs steeg met 29 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal  vorig jaar, naar ruim 9 miljard dollar.

Doordat de iPhone 12's enkele weken later dan verwacht op de markt kwamen, werden de eerste verkoopcijfers van de nieuwe iPhones niet meegenomen in deze verslagperiode. De kwartaalomzet van de iPhone-tak was 26 miljard dollar, 21 procent lager dan hetzelfde kwartaal in 2019. Apple meldt tegenwoordig alleen de omzet, niet de exacte verkoopaantallen. 

Diensten

Ook de omzet van iPads, diensten en de verzamelcategorie waar onder meer de Apple Watch, de HomePod en de AirPods onder vallen, stegen allemaal fors. De dienstenomzet was ook een record: 14,5 miljard dollar. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Apple zet stappen richting eigen zoekmachine'

China

De omzet van Apple steeg het afgelopen kwartaal in alle regio's, behalve in China. Dat komt volgens topman Tim Cook ook door de vertraagde iPhone 12. "Wat we in de eerste vijf dagen aan verkoopcijfers zien, geeft ons veel vertrouwen dat China zal terugkeren naar groei in ons fiscale eerste kwartaal", aldus Cook tegen Reuters.

Apple sloot het boekjaar af met een omzet van 274,5 miljard dollar, tegen 260,2 miljard dollar het jaar ervoor. Onder de streep bleef een winst over van 57,4 miljard dollar. Een jaar eerder was dat bijna 55,3 miljard dollar.

Apple One-bundels

Apple maakte ook bekend vrijdag te starten met de eerder aangekondigde abonnementsbundels Apple One.

Het goedkoopste abonnement bundelt Apple Music, Apple TV+, Apple Arcade en 50 GB iCloud-opslag voor 15 euro per maand. Die bundel biedt een besparing van 6 euro per maand vergeleken met losse abonnementen op die diensten.

Fitness+ gaat pas later dit kwartaal van start, zegt Apple. Die dienst is voorlopig nog niet in Nederland beschikbaar.

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van