Privacy

'Winkels mogen geen camera's met gezichtsherkenning inzetten'

29 oktober 2020 15:25 Aangepast: 29 oktober 2020 17:03

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaat bedrijven beter voorlichten over het gebruik van camera's met gezichtsherkenning. Zulke technologie mag op de meeste locaties, zoals winkels, niet worden gebruikt.

De toezichthouder wil duidelijker maken wanneer beveiligingscamera's met gezichtsherkenning wel en vooral niet ingezet mogen worden. Met name winkels, sportclubs, vervoersbedrijven en gemeenten willen gebruikmaken van de gezichtsherkenningscamera's, stelt de AP na een inventarisatie.

Niet in winkels

Maar het gebruik van beveiligingsmaatregelen met gezichtsherkenning is volgens de AP bijna nooit toegestaan. Het mag alleen als het een "zwaarwegend belang" dient. "Dat is bijvoorbeeld de beveiliging van een kerncentrale. Maar de beveiliging van bijvoorbeeld een winkel is niet zó belangrijk dat daarvoor biometrische gegevens mogen worden verwerkt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Circle View: perfecte beveiligingscamera voor Apple-fanboys

Onprettig idee

"Als we het land volhangen met zulke systemen, kun je continu gevolgd worden. Die camera’s nemen jou niet alleen op, die weten wie je bent", zegt AP-vicevoorzitter Monique Verdier. "De camera's kunnen jou herkennen als je bijvoorbeeld de slijter binnenstapt om een fles wijn te kopen en kunnen het ook registreren als je dat misschien wat vaker doet dan een ander. Dat is niet alleen een onprettig idee, het is in strijd met de wet. Wij begrijpen dat je als winkelier winkeldiefstallen wilt voorkomen, maar dat mag niet op deze manier."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Getest: beveiligingscamera Ring Video Doorbell 3

Bright Nieuwsbrief

Maak kans op draadloze oordoppen: Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore