Ga naar de inhoud
Concurrentie voor Google

'Apple zet stappen richting eigen zoekmachine'

Apple zou werken aan het verbeteren van zijn eigen zoekdiensten, die als alternatief kunnen dienen voor de zoekresultaten van Google. Nieuwe aanwijzingen voor een Apple-zoekmachine volgden nadat de miljardendeals tussen Google en Apple onder vuur kwamen te liggen.

Apple is bezig steeds meer eigen zoektechnologie te ontwikkelen. Het bedrijf lijkt stappen te zetten om te komen tot een eigen zoekmachine. Dat meldt de Financial Times, dat hiervoor meerdere aanwijzingen ziet. Experts zeggen tegen de krant dat ze verwachten dat Apple met een alternatief voor Google komt.

De acties van Apple zouden niet los te zien zijn van het onderzoek naar Google door het Amerikaanse ministerie van Justitie. Het zoekbedrijf is onlangs aangeklaagd omdat het een illegale monopoliepositie op het gebied van zoekmachines zou hebben. 

Google betaalt miljarden aan Apple

Google betaalt al jaren miljarden dollars aan Apple om de standaard zoekmachine te zijn op onder andere iPhones en iPads. Die transacties liggen nu onder de loep van toezichthouders in meerdere landen, die onderzoek doen naar machtsmisbruik door techreuzen

Google zou Apple jaarlijks tussen 8 en 12 miljard dollar per jaar betalen om Google als standaardzoekmachine aan te bieden op Apple-apparaten. Als je een zoekterm invult in Apple-browser Safari krijg je daardoor automatisch Google-resultaten te zien. 

Veel vacatures voor zoekexperts

Apple is sinds kort in iOS 14 begonnen met het direct linken naar websites in zoekresultaten. Het is volgens experts het begin van de uitrol van eigen zoekdiensten van Apple, die als alternatief voor Google-resultaten kunnen dienen. Voor sommige zoekfuncties gebruikt Apple in iOS 14 geen Google meer maar eigen gegenereerde resultaten. 

Apple had de laatste tijd ook opvallend veel vacatures voor zoekexperts, schrijft de Financial Times. Apple heeft inmiddels voldoende deskundigheid in huis om een Google-achtige zoekmachine te kunnen bouwen, beweren meerdere experts, onder wie voormalig Google-topman Bill Coughran. "Het team heeft voldoende ervaring. Als ze willen kunnen ze een algemene zoekmachine bouwen", aldus Coughran.

Apple
Lees ook
Apple koopt AI-bedrijf om apps te verbeteren

Applebot is er heel druk mee

Daarnaast zien experts sinds kort een zeer grote toename in de activiteit van de zogeheten Applebot, de software die voor Apple de inhoud van miljarden webpagina’s indexeert, net als de zoekrobots van Google. De Applebot bezocht websites de afgelopen tijd 'een belachelijk aantal keren', zegt de digitale marketingexpert Suganthan Mohanadasan in de Financial Times.

Eerder dit jaar zagen experts op het gebied van zoekmachines ook al aanwijzingen dat Apple werkt aan een eigen zoekmachine. Apple geeft zelf geen commentaar. 

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl