Tech

Topmannen Facebook en Twitter waarschuwen voor 'uithollen internet'

27 oktober 2020 18:46 Aangepast: 27 oktober 2020 19:10
Twitteroprichter Jack Dorsey. Beeld © AFP

Facebookbaas Mark Zuckerberg en Twittertopman Jack Dorsey vrezen een uitholling van het internet als sociale media juridisch meer aan banden worden gelegd.

Zij stellen dit in verklaringen die ze woensdag gaan afleggen in de Amerikaanse Senaat. Ook Google (Alphabet) moet verschijnen en waarschuwt voor negatieve gevolgen. De verklaringen werden dinsdag al naar buiten gebracht.

Beschermd

Facebook, Twitter en Google zijn nu nog beschermd tegen rechtszaken over de inhoud die gebruikers plaatsen op hun onlineplatformen. Volgens de drie megabedrijven is die bescherming, vastgelegd in een wet uit 1996, cruciaal voor de vrijheid van meningsuiting op het internet. Dorsey vreest anders een ineenstorting van de manier hoe er nu op het internet wordt gecommuniceerd.

'Censuur dreigt'

Zuckerberg sluit niet uit dat socialmediabedrijven zonder die bescherming meer gaan censureren om juridische stappen te voorkomen. "Platforms kunnen mogelijk aansprakelijk worden gesteld voor alles wat mensen zeggen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Eurocommissaris: 'Techreuzen opsplitsen is haalbaar in Europa'

Techreuzen te machtig?

Politici in Washington maken zich steeds meer zorgen om de toenemende macht van de grote techbedrijven. Ook president Trump, een fanatiek twitteraar, uitte felle kritiek nadat tweets van hem werden verwijderd of van een waarschuwing werden voorzien. Trump wil dat sociale media aansprakelijk worden gemaakt voor de inhoud die gebruikers plaatsen.  

Miniatuurvoorbeeld
Luister ook

Big Tech in Big Trouble?

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van