iPhone 12

'Apple heeft drie versies van A14-chip, twee voor Macs'

27 oktober 2020 16:48
Beeld © Apple

Apple ontwikkelt drie versies van de nieuwe A14-chip, waarvan een versie al in de iPhone 12's en de nieuwe iPad Air zit. De andere twee modellen van de A14-chip komen in nieuwe Mac-computers te zitten.

Apple zei bij de presentatie van de iPhone 12-lijn dat de A14-chip die in de toestellen zit 50 procent sneller is dan zijn A13-chip van vorig jaar. Volgens het Taiwanese China Times werkt Apple aan nog twee varianten op de chip. De krant sprak met toeleveranciers van Apple, dat zijn chips naar eigen ontwerp in Taiwan laat fabriceren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

iPhone 12 onthuld: vier versies, met kleinste iPhone in jaren

Ten eerste is er de A14X, die bedoeld is voor zowel de volgende iPad Pro als een nieuwe MacBook. Die MacBook wordt de eerste Mac met een eigen Apple-chip; in tegenstelling tot iPhones en iPads werden Macs de afgelopen jaren nog geleverd met Intel-chips.

De A14X-chip heeft vermoedelijk 8 processorkernen, tegenover de 6 in de reguliere A14-chip. Eerdere iPad Pro's hebben ook zo'n snellere A-chip met meer kernen. De MacBook met de A14X-chip zou een 12-inch model worden, met een accuduur van 15 tot 20 uur. De nieuwe MacBook zou in november door Apple gepresenteerd worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Apple kondigt Mac met eigen chip aan

Chip voor iMac

Naast de A14X-chip, komt er ook een A14T-exemplaar. Die zou bedoeld zijn voor de eerste iMac met Apple-chip, die in de eerste helft van 2021 op de markt zou komen.

Het is niet duidelijk wat het verschil tussen de A14X en A14T is. Vermoedelijk is de A14T nog sneller, mede omdat de chip in een iMac meer stroom kan verbruiken en waarschijnlijk ook actief gekoeld kan worden, in tegenstelling tot in de zuinige iPads en MacBooks zonder ventilator.

Eerste eigen GPU van Apple

Apple zou bovendien aan zijn eerste eigen videokaart werken. Ook die GPU zou bedoeld zijn voor de iMac. Die computers worden de afgelopen jaren steevast geleverd met GPU's van AMD.

Mogelijk krijgt de nieuwe iMac met Apple-chip ook een ander uiterlijk. Het huidige exterieur van de iMac stamt uit 2012.

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van