5G

5G-netwerk T-Mobile is nu 'landelijk dekkend'

27 oktober 2020 11:01 Aangepast: 27 oktober 2020 11:11
Beeld © AFP

Het 5G-netwerk van T-Mobile is vanaf dinsdag landelijk dekkend. Volgens de provider woont zo'n 90 procent van alle Nederlanders in een gebied waar het nieuwe netwerk beschikbaar is.

"We bieden zelfs eerder landelijke dekking dan vooraf verwacht", zegt Søren Abildgaard, CEO van T-Mobile Nederland. T-Mobile beloofde eerder voor eind 2020 een landelijk dekkend 5G-netwerk te hebben.

De Nederlandse overheid veilde in juli de eerste frequenties voor 5G. De drie grootste providers van Nederland telden samen ruim 1,2 miljard euro neer om van die frequenties gebruik te mogen maken.

KPN en Vodafone

KPN, marktleider op de Nederlandse telecommarkt, verwacht in 2021 landelijke dekking met 5G mogelijk te maken. KPN heeft al 90 procent dekking in de vijf grote steden. Vodafone begon al eerder met het aanbieden van 5G via frequentiebanden voor 4G.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

Is 5G gevaarlijk? Dit moet je weten over straling

5g is nu nog niet supersnel

T-Mobile biedt 5G aan op de 700 Mhz-band. Voorlopig liggen de snelheden van 5G in de praktijk nog niet veel hoger dan bij 4G. Voor hogere snelheden is het wachten op de veiling van de hogere frequentiebanden de komende jaren.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van