Ga naar de inhoud
Corona-app

Al 14.000 mensen gaven via CoronaMelder aan dat ze besmet zijn

Beeld © ANP

Binnen ruim twee weken hebben zo'n 14.000 mensen die de CoronaMelder gebruiken, via de app aangegeven dat ze besmet zijn met het coronavirus.

Dat zei zorgminister Hugo de Jonge maandag in de Eerste Kamer tijdens het debat over de coronawet. "Dat is best heel veel", zei hij. Inmiddels hebben ruim 3,5 miljoen mensen de app gedownload op hun mobieltje. Ook dat vond De Jonge best veel.

De CoronaMelder is sinds 10 oktober in het hele land beschikbaar voor Android en iPhone. De app volgt op basis van bluetooth wie een kwartier binnen 1,5 meter van een ander is geweest. Het gebruik van de app is vrijwillig en de gegevens moeten anoniem blijven.

GGD

De CoronaMelder moet het bron- en contactonderzoek van de GGD ondersteunen. Blijkt een gebruiker van de app na een test besmet met corona? Dan belt een GGD-medewerker met deze testuitslag. De gebruiker kan er dan vrijwillig voor kiezen om een waarschuwing te sturen via de CoronaMelder. De ontvangers van zo'n melding krijgen dan het advies thuis te blijven en zich bij klachten te laten testen. 

CoronaMelder
Lees ook
CoronaMelder nu ruim 3 miljoen keer gedownload

Het is niet duidelijk hoeveel mensen zo'n notificatie hebben ontvangen, omdat het systeem dat niet aangeeft, zegt een woordvoerder van De Jonge.

Volgens hem hebben alleen al zondag 1400 mensen die positief op het coronavirus getest waren, dat samen met de GGD gemeld in de app.

Verzamelde
Lees ook
Verzamelde data rond proef CoronaMelder 'onbruikbaar'

Zo werkt de app

De CoronaMelder-app houdt met bluetooth in de gaten bij wie je in de buurt bent geweest en werkt alleen als beide personen de app hebben geïnstalleerd. Op basis van bluetooth-signalen ziet de app of, hoe lang en hoe dicht je bij een ander bent geweest. 

De app gooit de hele tijd 'digitale dobbelstenen' en de uitkomsten daarvan worden uitgewisseld met andere telefoons die ook de corona-app hebben. Zowel gebruikers van de app als het ministerie weten daardoor niet wie wie is: ze zien alleen willekeurige getallen die allerlei contactmoment voorstellen. 

Zodra iemand besmet is, kan diegene ervoor kiezen om zijn digitale dobbelstenen te sturen naar een centrale server. Die server stuurt de dobbelstenen dan weer naar alle mensen die de app hebben geïnstalleerd. Lokaal op de telefoon wordt dan gekeken of je in contact bent geweest met een besmet persoon. Als dat zo is, krijg je een waarschuwingsmelding te zien.

Bright Nieuwsbrief

Maak kans op draadloze oordoppen: Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van