Games

Facebook biedt nu ook games in de cloud maar niet op iOS

26 oktober 2020 17:00 Aangepast: 26 oktober 2020 17:17

Facebook is begonnen met een dienst waarmee games direct via de cloud zijn te spelen. Dat is mogelijk op de Facebook-site en binnen de Facebook-app op Android-apparaten. Het is niet beschikbaar op iOS-apparaten en volgens Facebook komt dat door de strenge regels van Apple.

Met de nieuwe functie van Facebook Gaming zijn games streamend te spelen zonder dat ze eerst gedownload hoeven te worden. Het gaat om spellen als Asphalt 9: Legends, Solitaire: Arthur's Tale, PGA TOUR Golf Shootout en Mobile Legends: Adventure.

De games zijn gratis te spelen via het onderdeel Instant Games binnen Facebook. Het game-aanbod wordt binnenkort verder uitgebreid. 

Apple ligt dwars

Gebruikers van iPhones en iPads kunnen de cloudgames bij Facebook niet spelen, doordat Apple de dienst niet toestaat. Facebook zegt te werken aan 'andere opties voor iOS', waarbij het spelen via mobiele browsers een mogelijkheid is. Maar volgens Facebook zijn er in de Apple-browser Safari nog allerlei 'beperkingen'.

"Apple gaat anders om met games en blijft controle uitoefenen. We geven binnenkort meer informatie", aldus Facebook. Volgens de regels van Apple is gamestreaming alleen toegestaan als elke game zijn eigen app in de App Store heeft. Gamestreamingplatforms met meerdere games worden door Apple niet toegelaten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Facebook: aangepaste nieuwsfeed bij onrust na verkiezingen VS

Gamediensten Google en Amazon

Concurrenten van Facebook bieden al langer het spelen van games vanuit de cloud aan, zoals Google Stadia, Nvidia’s GeForce NOW en Amazon Luna. De Amazon-dienst werkt via een web-app wel op iOS-apparaten.

De spellen bij Facebook Gaming krijgen in-app aankopen en advertenties. Ook komen er 'afspeelbare advertenties', bedoeld om 'een game direct uit te proberen'. 

Meer games

Facebook belooft in de komende weken onder meer de game Dirt Bike Unchained van Red Bull toe te voegen. Het bedrijf focust zich eerst op spelletjes in genres als sport-, kaart-, simulatie- en strategiegames.

Andere soorten games komen pas in 2021 aan bod, zodra alles soepel werkt. "Het blijft cloudgaming, dus spelers kunnen soms nog problemen ervaren."

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore