Onrust voorkomen

Facebook: aangepaste nieuwsfeed bij onrust na verkiezingen VS

26 oktober 2020 13:07 Aangepast: 26 oktober 2020 13:07

Facebook bereidt maatregelen voor die eventuele onrust en geweld na de verkiezingen in de VS moeten voorkomen.

Het gaat om maatregelen als het indammen van populaire berichten die 'viral' gaan, meldt The Wall Street Journal. Ook kunnen berichten sneller aangemerkt worden als opruiend of gevaarlijk.

Dergelijke maatregelen werden ook genomen rond verhitte verkiezingen in Sri Lanka en Myanmar. Facebook werd eerder op de vingers getikt omdat het te weinig deed bij verkiezingsgeweld in Myanmar.

Na de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 3 november zou het kunnen dat sommige Amerikanen een aangepaste nieuwsfeed te zien krijgen. "We hebben lessen van voorgaande verkiezingen toegepast, experts ingehuurd en nieuwe teams opgezet met ervaring op verschillende gebieden, om ons voor te bereiden op verschillende scenario's", zegt een woordvoerder van Facebook tegen The Wall Street Journal.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom de invloed van Facebook op de Amerikaanse verkiezingen groot blijft

'Overtuigende overwinning handig'

Sommige medewerkers van Facebook zouden het wel lastig vinden dat de maatregelen ook de legitieme politieke discussie raken. In september sprak Facebook-topman voor communicatie en beleid Nick Glegg van speciale maatregelen voor in geval van een crisis. Hij wilde daar toen niet dieper op ingaan, dat zou volgens Clegg 'meer angst opwekken dan hopelijk gerechtvaardigd is'.

Volgens een ingewijde vindt Facebook-topman Mark Zuckerberg dat de vrijheid van meningsuiting nu al meer is ingeperkt dan hij zou willen, door de verkiezingen en de coronapandemie. De topman ziet een overtuigende overwinning voor één van de twee kandidaten als 'behulpzaam' bij het afwenden van geweld na de verkiezingsuitslag.

Facebook zal de verkiezingsuitslag enkel melden op basis van persbureau Reuters en de National Election Pool, een groep nieuwsorganisaties die gezamenlijk een exit-poll houden.

Like Bright op Facebook voor meer tech-nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van