China

Amerikaanse rechter wil WeChat wederom niet blokkeren

25 oktober 2020 21:24 Aangepast: 26 oktober 2020 00:11
Beeld © AFP

Een rechter in de Verenigde Staten weigert om de Chinese chatapp WeChat te blokkeren. Dit nadat de Amerikaanse overheid nieuw bewijs had aangeleverd.

Dat meldt Reuters.

De regering van Trump wil een verbod op WeChat, uit vrees dat de app door de Chinese overheid wordt misbruikt om burgers af te luisteren.

Eerder weigerde de rechter dit verbod door te laten gaan, tenzij er bewijs van de spionage-aantijgingen geleverd kon worden. Nu blijkt dat het geleverde bewijs volgens de rechter onvoldoende is om het verbod door te zetten.

De rechter betwijfelt of de regering met een verbod echt mogelijke spionage wil aanvechten. Daarnaast zou een verbod van de app de vrijheid om te communiceren voor sommige burgers in de weg zitten, omdat zij WeChat actief gebruiken.

Beroep in december

De Amerikaanse overheid gaat in beroep tegen het besluit van de rechter, maar de zaak zal vermoedelijk pas ergens in december worden voortgezet.

Trump probeert op vergelijkbare wijze de populaire video-app TikTok te verbieden. Een verbod dat ook in de rechtbank wordt aangevochten, maar ook op andere wijze kan worden voorkomen. Verkoopt TikTok zijn westerse activiteiten aan een Amerikaans bedrijf, dan is Trump bereid van het verbod af te zien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rechter blokkeert Amerikaans verbod op WeChat in appwinkels

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore