EncroChat

'Politie was al in 2019 binnen op chatdienst van criminelen'

25 oktober 2020 19:34 Aangepast: 26 oktober 2020 00:11
Beeld © iStock

De Nederlandse politie brak al in januari 2019 in op de servers van chatdienst EncroChat, die veel werd gebruikt door criminelen.

Dat blijkt uit een dossierstuk ingezien door het AD. Eerder zei de politie dat er vanaf april dit jaar meegelezen kon worden met chatgesprekken van criminelen.

In de periode van januari 2019 tot aan april 2020 konden chatgesprekken niet worden gelezen, maar de politie had wel toegang tot onder andere financiële gegevens van EncroChat.

Er zouden ook notities van gebruikers zijn buitgemaakt, waaronder die van vermoedelijke criminelen. Deze berichten zijn alleen versleuteld en daarom onleesbaar. De politie hoopt de sleutel ooit te vinden in telefoondata, zodat die informatie ook inzichtelijk wordt.

Drugslabs opgerold

Door mee te lezen met EncroChat kon de Nederlandse politie meerdere arrestaties uitvoeren. Ook werden meerdere drugslabs verspreid door het land opgerold, omdat de beheerders de chatapp gebruikten.

EncroChat is sinds deze zomer offline gehaald door de politie, nadat bekend werd gemaakt dat er maandenlang meegelezen kon worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kopstuk Toon R. werd in mei opgepakt dankzij EncroChat

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van