Hackers

'Russische hackers drongen binnen in systemen overheden VS'

23 oktober 2020 14:59 Aangepast: 23 oktober 2020 21:01

Hackers met banden met Rusland zijn onlangs minstens twee keer systemen van Amerikaanse overheden binnengedrongen. Dat zeggen de federale politiedienst FBI en het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid.

Een Russisch hackerscollectief dat door onderzoekers Berserk Bear of Dragonfly wordt genoemd, viel tientallen netwerken van staten en steden aan. Ook netwerken van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen waren doelwit.

"Sinds september 2020 heeft een Russische groepering met overheidssteun een campagne tegen diverse Amerikaanse doelwitten gevoerd", stellen de FBI en het ministerie in een verklaring. De Amerikaanse presidentsverkiezingen vinden plaats op 3 november.

Twee keer data gestolen

De hackers wisten in te breken in een onbekend aantal netwerken en in twee gevallen data buit te maken. De autoriteiten lieten niet weten welke bij welke overheden de inbraken succesvol waren.

Volgens The New York Times hebben Russische hackers ook toegang gehad tot stemsystemen voor de presidentsverkiezingen op 3 november. Er zou geen bewijs zijn dat de Russen iets in de systemen hebben veranderd, maar gevreesd wordt wel dat de Russische hackers rond en na de verkiezingen chaos zouden kunnen veroorzaken. Daardoor zou de betrouwbaarheid van de verkiezingsuitslag in twijfel getrokken kunnen worden. 

'Schandelijk gedrag Rusland'

De FBI zei met de verklaring "een licht te schijnen op het schandelijke gedrag van Rusland". De Russische ambassade in Washington wijst de beschuldigingen van de hand. Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov noemde zulke beschuldigingen "absoluut ongefundeerd".

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Facebook: Russische poging inmenging verkiezingen VS verijdeld

'Inmenging Rusland en Iran'

De Amerikaanse autoriteiten zijn in aanloop naar de verkiezingen extra alert op cyberaanvallen vanuit het buitenland. Velen in de VS vrezen een herhaling van de gebeurtenissen voor de presidentsverkiezingen in 2016. Toen wisten Russische hackers onder meer e-mails van prominente Democraten buit te maken en te publiceren.

De Amerikaanse inlichtingenchef John Ratcliffe waarschuwde recentelijk dat Rusland en Iran zich beiden in de presidentsverkiezingen proberen in te mengen. Iran en Rusland willen zo het vertrouwen van Amerikanen in de integriteit van de verkiezingen ondermijnen en desinformatie verspreiden om de uitslag te beïnvloeden.

Rusland maakte volgens Ratcliffe persoonsgegevens van geregistreerde kiezers buit en Iran verzond intimiderende nepmails naar kiezers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

EU straft Russische 'staatshackers' om aanval op Bondsdag

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van