Wake-upcall

Moeite met die 1,5 meter afstand? Deze gadget gaat je ermee helpen

23 oktober 2020 15:38 Aangepast: 23 oktober 2020 20:25
Een vrouw test de Social Distancing Sensor. Beeld © Sentech

Hoe vaak het houden van 1,5 meter afstand ook wordt benadrukt, iedereen merkt dat het nogal eens wordt vergeten. Om je ervan bewust te maken, is de Social Distancing Sensor er als hulpmiddel. "Er wordt gemeten met de snelheid van het licht."

Even snel iemand passeren op de werkvloer of een kort gesprek in de buitenlucht en die 1,5 meter afstand is vaak al vergeten. Focus Technologies en Sentech hebben een speciale sensor gemaakt om je eraan te herinneren. Die kun je in je zak stoppen of om je nek hangen.

Kom je dichter dan 1,5 meter bij iemand in de buurt, dan gaat de sensor trillen, knipperen of piepen. "Mensen onderschatten vaak hoeveel 1,5 meter is, dus dit kan als wake-upcall werken", zegt sensorspecialist Rob Pieters van Sentech.

De Social Distancing Sensor. De Social Distancing Sensor.

Lichtflitsen, piepen en trillen

Pieters werkte samen met het Eindhovense bedrijf Focus Technologies aan de sensor, die ons moet helpen ons gedrag te veranderen. Zodra je te dicht in de buurt komt van een andere sensor, word je gewaarschuwd door signalen.

"De trilling is vergelijkbaar met die van je mobiel, de lichtflitsen zijn er als waarschuwing voor degene die te dicht in jouw buurt is en de pieptonen zijn niet storend. Onze klanten vragen juist of het geluidssignaal nog harder kan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Vrouwen houden zich beter aan corona-adviezen dan mannen'

De sensor meet de afstanden met de technologie ultra wideband (UWB). Volgens Sentech is UWB veel nauwkeuriger en betrouwbaarder dan bijvoorbeeld Bluetooth. "En er wordt gemeten met de snelheid van het licht, dus je weet meteen als je te dicht bij iemand in de buurt bent."

Scholen en musea

Niet alleen voor de werkvloer kunnen de sensoren van waarde zijn. Sentech merkt dat de vraag ook groeit in andere sectoren. "Vandaag hebben we nog een aanvraag van een grote scholengemeenschap ontvangen", zegt Pieters.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze robots helpen ons in de strijd tegen corona

In eerste instantie zou de sensor dan vooral voor bezoekers en in vergaderingen gebruikt kunnen worden, maar nog niet met leerlingen. Ook in musea zijn al enkele tests gedaan met de sensor.

"Met behulp van een toegangspunt kun je instellen wat voor signaal je wilt geven. In musea kan bijvoorbeeld de geluidstoon zachter worden gezet. De tests die we hebben gedaan werden in ieder geval als prettig ervaren."

Bron- en contactonderzoek

Is dit dan de toekomstige vervanger van het contact- en brononderzoek? Zover is het bedrijf nog niet. "Dan kom je misschien in de problemen met privacy."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe komt het dat we de 1,5 meter afstand negeren als we alcohol drinken?

Wel is Sentech bezig om software te ontwikkelen voor de sensor zodat er ook gemeten kan worden hoelang mensen met elkaar in contact zijn geweest.

"Dan kun je een tijdmeting doen die interessant is voor bron- en contactonderzoek, maar hierover zijn we nog niet in gesprek met de GGD", zegt Pieters.

Ander hulpmiddel tegen corona

Op de Universiteit van Breda is tegenwoordig een bezorgrobot te vinden. Louis, zoals hij heet, brengt geheel zelfstandig pakketjes rond. Zeker in coronatijd is dat fijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore