hackers

EU straft Russische 'staatshackers' om aanval op Bondsdag

22 oktober 2020 18:48 Aangepast: 22 oktober 2020 21:42
Beeld © iStock

De Europese Unie straft hackers die zouden werken voor de Russische inlichtingendienst GROe voor de aanval op de Duitse Bondsdag in 2015.

De aanval speelde het computersysteem van het Duitse parlement dagenlang parten en er werden flink wat gegevens gestolen. Zelfs het e-mailaccount van bondskanselier Angela Merkel was niet veilig.

De sancties gelden voor de inlichtingenofficier die achter de aanval zou zitten, de Rus Dmitri Badin, en voor zijn chef Igor Kostjoekov. Zij kunnen niet langer naar de EU reizen en kunnen niet meer bij eventuele Europese tegoeden.

Dat laatste geldt bovendien voor hun hele eenheid van de GROe, die officieel het nummer 26165 draagt maar bekend werd onder namen als Fancy Bear, Pawn Storm en Strontium.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Russische staatshackers vielen adviseurs campagne Biden aan'

De nu gestrafte eenheid valt onder het zogeheten Hoofdcentrum voor Speciale Technologieën van de militaire inlichtingendienst, het GTsST. Dat had ook al de hand in de verijdelde hackoperatie bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens in Den Haag in 2018, brengt de EU in herinnering. De GTsST-eenheid die deze aanval uitvoerde, kreeg in juli al dezelfde strafmaatregelen opgelegd.

Het was toen voor het eerst dat de EU gebruik maakte van de nieuwe sanctielijst voor cybercriminelen. Op die sanctielijst staan nu acht personen en vier organisaties, onder meer ook uit China en Noord-Korea.

Hack op Hillary Clinton

Badin wordt gezocht door de Duitse politie en de Amerikaanse FBI. De Rus zou ook een aanval op antidopingwaakhond WADA en de diefstal van e-mails van toenmalig presidentskandidaat Hillary Clinton op zijn kerfstok hebben. Hij zit vermoedelijk in Rusland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Russische 'staatshackers' aangeklaagd in VS voor grote cyberaanvallen

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van