Sociale media

Topmannen sociale media moeten blokkade Biden-artikel uitleggen

22 oktober 2020 17:17 Aangepast: 22 oktober 2020 21:41
Beeld © Getty

Topmannen Jack Dorsey (Twitter) en Mark Zuckerberg (Facebook) moeten tekst en uitleg komen geven over het besluit een kritisch artikel over president Trumps Democratische uitdager Joe Biden te blokkeren.

De Amerikaanse senaatscommissie voor Juridische Zaken besloot het duo op 28 oktober op het matje te roepen als ze niet vrijwillig willen komen. Ook topman Sundar Pichai van Googles moederbedijf Alphabet wordt verwacht.

Het betreffende stuk van de rechtse tabloid New York Post stelt op basis van e-mails dat Bidens zoon Hunter de invloed van zijn vader zo'n zes jaar geleden gebruikte toen hij voor de Oekraïense aardgasmaatschappij Burisma werkte. Joe Biden, destijds vicepresident, zou zijn zoon te hulp zijn geschoten.

Gehackt materiaal

Twitter en Facebook besloten de circulatie van het artikel te beperken omdat het op gehackt materiaal zou zijn gebaseerd.

De Republikeinse senator Ted Cruz noemde dat "inmenging" met de presidentsverkiezingen van 3 november. De toplui van de socialemediabedrijven moet komen uitleggen waarom ze hun "bedrijfsmacht misbruiken".

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Twitter past beleid aan na ophef over blokkeren Biden-artikel

Strenger beleid vanwege verkiezingen

De Republikeinen van Trump zijn verbolgen over de beperkingen die de grote techbedrijven uit Silicon Valley hun soms opleggen. Ze hebben hun beleid tegen desinformatie en beïnvloeding van de verkiezingen aangescherpt. Zij willen ook voorkomen dat ze rechtszaken aan hun broek krijgen als ze de verspreiding van bepaalde informatie niet aan banden leggen.

Twitter heeft zijn beleid over het blokkeren van mogelijk gehackte informatie overigens inmiddels versoepeld na de kritiek op vermeende partijdigheid. Gebruikers mogen de link naar het artikel weer retweeten.

Retweeten werkt tijdelijk anders

Twitter voerde deze week ook een tijdelijke aanpassing van de retweetfunctie door. Dat is gedaan om de snelle verspreiding van nepnieuws rond de Amerikaanse verkiezingen tegen te gaan. 

Wie nu op de bekende retweetknop onder een tweet klikt, krijgt automatisch een quote-tweet voorgeschoteld waarbij extra tekst kan worden ingevoerd. Gebruikers die toch willen retweeten zonder eigen commentaar, moeten nog een keer extra op de knop 'retweet' klikken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlander hackt Twitteraccount Trump: 'Zijn wachtwoord was maga2020!'

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore