Van onze partner Rijkswaterstaat

'Ik bouw daadwerkelijk mee aan Nederland'

22 oktober 2020 14:00 Aangepast: 22 oktober 2020 16:44
Beeld © Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat is zo’n gevarieerde organisatie dat je er een levenslange carrière kan hebben zonder je te vervelen, zegt trainee Willem Cijsouw. Of het nu gaat om bruggen, tunnels, stormvloedkeringen, ecoducten, snelwegen of vaarwegen: wie wil bijdragen aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland, kan eigenlijk niet om Rijkswaterstaat heen.

Uit je eigen bubbel

Willem Cijsouw werkt momenteel als trainee bij Rijkswaterstaat. Hiervoor werkte hij een jaar bij een ingenieursbureau in de utiliteitsbouw, maar hij wilde breder werk kunnen doen. Zijn traineeship betekent onder meer dat hij op verschillende plekken binnen de organisatie mag rondsnuffelen. Volgens Cijsouw is dat essentieel: “Omdat Rijkswaterstaat zo veel verschillende dingen doet, doe je jezelf tekort als je in je eigen bubbel blijft zitten. Door bij verschillende onderdelen en projecten te werken krijg je een goed gevoel bij de breedte van de organisatie.”

Kennis in huis

Als trainee maakt Cijsouw onder meer deel uit van het technisch team van de Blankenburgverbinding – een nieuwe verbinding tussen de A20 bij Vlaardingen en de A15 bij Rozenburg. “Ik houd me specifiek bezig met het risicomanagement van de Blankenburgverbinding. Dit project is groot, complex en technisch zeer uitdagend. De risico’s die bij het bouwen hiervan horen moeten we goed beheersen en daar ben ik onder andere mee bezig. We doen dit door de kwaliteit van het uitgevoerde werk te controleren en goed overleg te hebben met de aannemer.”

Toen Cijsouw van buitenstaander een insider werd, was hij positief verrast door de hoeveelheid technische kennis binnen de organisatie. Zijn perceptie was dat die vooral bij de marktpartijen zit waarmee Rijkswaterstaat samenwerkt. Maar hij ziet ook veel kennis in huis: “We zijn nu met twee tunnels bezig, met viaducten die met een bestaande snelweg verbonden moeten worden. Bijzonder complexe materie. Er lopen in ons team allemaal cracks rond die daar al tientallen jaren ervaring mee hebben. Heel leerzaam.”

De Blankenburgverbinding, een nieuwe verbinding tussen de A20 bij Vlaardingen en de A15 bij Rozenburg De Blankenburgverbinding, een nieuwe verbinding tussen de A20 bij Vlaardingen en de A15 bij Rozenburg

Inzicht in techniek

Cijsouw vindt het prettig dat zijn doorgewinterde collega’s ook openstaan voor de nieuwe ideeën en inzichten die hij als trainee zelf meeneemt: “Ik heb een paar aanpassingen gedaan aan de organisatie en de data waarmee wij het risicomanagement afdekken. Daar werkten mijn collega’s actief aan mee. Ik was in het begin huiverig dat ik als een olifant in de porseleinkast werd gezien. Maar dat was helemaal niet aan de orde. Als je goede ideeën hebt dan staan collega’s daarvoor open.”

Cijsouw studeerde eerst bouwkunde aan de TU Eindhoven en deed daarna een master civiele techniek in Delft. Hoewel hij zelf een academische achtergrond heeft, is dat geen voorwaarde om bij Rijkswaterstaat te werken. Het is volgens hem belangrijk dat je inzicht hebt in techniek, maar vooral dat je er affiniteit mee hebt. “Het werk is heel erg inhoudelijk, daar hou ik van.”

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook:

Slimme sensoren helpen bij de bouw van deze enorme sluis

Een leven lang verschillende dingen doen

Het aantrekkelijke van werken bij Rijkswaterstaat is voor Cijsouw de enorme veelzijdigheid. Alleen al bij zijn huidige project komen wegen, viaducten, twee tunnels en veel verschillende soorten techniek samen. Duurzaamheid is bij dat alles een belangrijk aspect, omdat projecten worden aangelegd met ecologie in het vizier. Cijsouw: “Je kunt er je hele leven lang blijven werken en toch steeds verschillende dingen doen. En het mooie is dat je werkt aan issues die zichtbaar zijn en die er toe doen. Het is super om daadwerkelijk mee te bouwen aan Nederland.”

Nieuwsgierig geworden naar hoe het is om te werken bij Rijkswaterstaat? Bekijk hier alle projecten en vacatures.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van