Ga naar de inhoud
Mededinging

Google aangeklaagd in VS om illegaal monopolie

Beeld © ANP

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft Google aangeklaagd wegens een illegale monopoliepositie op het gebied van zoekmachines en het adverteren in zoekresultaten.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft dinsdag een aanklacht tegen Google ingediend, meldt onder meer CNBC. Het gaat om de grootste zaak van de Amerikaanse overheid tegen een techbedrijf sinds de grote rechtszaak tegen Microsoft.

Volgens de Amerikaanse regering zou Google in zijn twee belangrijkste markten een monopoliepositie hebben. Google verdient zijn meeste geld aan zijn zoekmachine en advertenties in die zoekmachine, en geldt als veruit de grootste zoekmachine en het grootste online advertentiebedrijf.

Commissie
Lees ook:
Commissie VS wil techreuzen opsplitsen: Big Tech is te machtig

Breedgedragen zorgen

De Amerikaanse politiek kent in zijn strijd tegen de grote techbedrijven een zeldzame samenwerking tussen de Democraten en Republikeinen. Beide partijen vinden dat de macht van de 'Big Five' te groot is geworden; het gaat om Apple, Amazon, Facebook, Google en Microsoft.

Begin oktober oordeelde een commissie van het Huis van Afgevaardigden dat er verregaande ingrepen nodig zijn tegen de techbedrijven. Wat die maatregelen zijn, zal onder meer afhankelijk zijn van wie de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november wint. De Democraten zien opsplitsing van de bedrijven als optie, voor de Republikeinen is dat een stap te ver.

Verzet verwacht

Verwacht wordt dat Google zich zal verzetten tegen de aanklacht. Het bedrijf heeft een groot netwerk van juristen en lobbyisten, en het bedrijf stelt al jaren dat het zijn dominante marktpositie niet illegaal zal gebruiken. Google had tegenover The New York Times nog geen commentaar.

Bright blok

Meer tech bij Bright:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Facebook, Instagram en Twitter