Corona-apps

EU-landen begonnen met koppelen nationale corona-apps

19 oktober 2020 19:01 Aangepast: 19 oktober 2020 19:15

De nationale corona-apps van Duitsland, Italië en Ierland zijn na een proefperiode sinds maandag met elkaar verbonden. Het systeem van waarschuwen na contact met een besmet persoon in de drie landen werkt nu over-en-weer.

Volgende week worden de apps van Tsjechië, Spanje, Denemarken en Letland ook op het Europese gateway-systeem aangesloten, meldt de Europese Commissie.

Volgens Eurocommissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid) kunnen de 'grensoverschrijdende' apps bij reizen andere maatregelen zoals meer testen en het handmatig traceren van contacten met besmette personen aanvullen. Ze riep de Europese burgers op hun nationale app te downloaden en te helpen de verspreiding van het virus in heel Europa te bestrijden.

Het is de bedoeling dat in november nog meer nationale apps op het systeem worden aangesloten. Wanneer de Nederlandse app CoronaMelder aan de beurt is, is nog niet bekend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

CoronaMelder nu ruim 3 miljoen keer gedownload

30 miljoen mensen

In totaal hebben 30 miljoen mensen de Duitse, Ierse of Italiaanse app gedownload. Via de gateway wordt informatie versleuteld en anoniem uitgewisseld. Als bijvoorbeeld een Duitser die de nationale app heeft gedownload tijdens een bezoek in Rome in contact komt met een besmet persoon die de Italiaanse app op zak heeft, dan wordt de Duitser daarvan op de hoogte gesteld.

De informatie wordt maar zo lang opgeslagen als voor de opsporing en waarschuwing nodig is en individuen kunnen niet worden geïdentificeerd, stelt het dagelijks EU-bestuur.

Nederlandse corona-app

De Nederlandse CoronaMelder-app werkt sinds 10 oktober in het hele land en is inmiddels meer dan 3 miljoen keer gedownload.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Verzamelde data rond proef CoronaMelder 'onbruikbaar'

Zo werkt de CoronaMelder

De CoronaMelder-app houdt met bluetooth in de gaten bij wie je in de buurt bent geweest en werkt alleen als beide personen de app hebben geïnstalleerd. Op basis van bluetooth-signalen ziet de app of, hoe lang en hoe dicht je bij een ander bent geweest. 

De app gooit de hele tijd 'digitale dobbelstenen' en de uitkomsten daarvan worden uitgewisseld met andere telefoons die ook de corona-app hebben. Zowel gebruikers van de app als het ministerie weten daardoor niet wie wie is: ze zien alleen willekeurige getallen die allerlei contactmoment voorstellen. 

Zodra iemand besmet is, kan diegene ervoor kiezen om zijn digitale dobbelstenen te sturen naar een centrale server. Die server stuurt de dobbelstenen dan weer naar alle mensen die de app hebben geïnstalleerd. Lokaal op de telefoon wordt dan gekeken of je in contact bent geweest met een besmet persoon. Als dat zo is, krijg je een waarschuwingsmelding te zien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Waarom je de CoronaMelder moet downloaden (of waarom niet)

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore