Corona-app

CoronaMelder nu ruim 3 miljoen keer gedownload

19 oktober 2020 18:35 Aangepast: 19 oktober 2020 18:53
De CoronaMelder-app Beeld © ANP

De app CoronaMelder is nu al meer dan drie miljoen keer gedownload. De teller stond vrijdag op 3.169.554 installaties, meldt het ministerie van Volksgezondheid vandaag.

Hoeveel actieve gebruikers er op dit moment zijn wordt niet gemeld. De CoronaMelder is sinds 10 oktober in het hele land beschikbaar voor Android en iPhone. 

De app volgt op basis van bluetooth wie een kwartier binnen 1,5 meter van een ander is geweest. De CoronaMelder moet het bron- en contactonderzoek van de GGD ondersteunen.

GGD belt op

Blijkt een gebruiker van de app na een test besmet met corona? Dan belt een GGD-medewerker met deze testuitslag. In het gesprek zou de GGD-medewerker moeten vragen of de gebruiker anderen wil waarschuwen via CoronaMelder. De gebruiker kan hier vrijwillig voor kiezen, 3442 mensen hebben dat inmiddels gedaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Verzamelde data rond proef CoronaMelder 'onbruikbaar'

'GGD vraagt niet altijd naar de app'

Cijfers over hoeveel mensen een melding hebben gekregen dat ze in de buurt zijn geweest van een besmet persoon, worden niet bijgehouden. “Dit in verband met de privacy”, aldus een woordvoerder van het ministerie van VWS.

De NOS sprak meerdere mensen die aangeven dat ze positief zijn getest, maar dat de GGD bij het bron- en contactonderzoek niet vroeg naar de CoronaMelder. Het ministerie van Volksgezondheid doet hierover navraag bij de GGD'en.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Waarom je de CoronaMelder moet downloaden (of waarom niet)

Zo werkt de app

De CoronaMelder-app houdt met bluetooth in de gaten bij wie je in de buurt bent geweest en werkt alleen als beide personen de app hebben geïnstalleerd. Op basis van bluetooth-signalen ziet de app of, hoe lang en hoe dicht je bij een ander bent geweest. 

De app gooit de hele tijd 'digitale dobbelstenen' en de uitkomsten daarvan worden uitgewisseld met andere telefoons die ook de corona-app hebben. Zowel gebruikers van de app als het ministerie weten daardoor niet wie wie is: ze zien alleen willekeurige getallen die allerlei contactmoment voorstellen. 

Zodra iemand besmet is, kan diegene ervoor kiezen om zijn digitale dobbelstenen te sturen naar een centrale server. Die server stuurt de dobbelstenen dan weer naar alle mensen die de app hebben geïnstalleerd. Lokaal op de telefoon wordt dan gekeken of je in contact bent geweest met een besmet persoon. Als dat zo is, krijg je een waarschuwingsmelding te zien.

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van