Twee onderzoeken

Instagram onder de loep bij Ierse privacywaakhond om data van kinderen

19 oktober 2020 14:05 Aangepast: 19 oktober 2020 14:18
Beeld © Getty

De Ierse privacywaakhond DPC is twee onderzoeken gestart naar het gebruik van de gegevens van kinderen op Instagram, na klachten van bezorgde personen.

De klachten worden behandeld door de Ierse waakhond omdat het Europese hoofdkantoor van Facebook in Ierland is gevestigd, net als kantoren van veel andere techbedrijven. De DPC is de twee onderzoeken vorige maand gestart, na "potentiële zorgen" over de afhandeling van persoonlijke data van kinderen, meldt The Telegraph.

Het zou daarbij gaan om het toegankelijk maken van telefoonnummers en e-mailadressen van Instagram-gebruikers jonger dan 12 jaar. De regels voor omgang van data van minderjarigen zijn strenger sinds de ingang van de privacywet AVG.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Paula (23) verwijderde haar Instagram: 'Nog veel verslaafder dan ik dacht'

Twee onderzoeken

Het eerste onderzoek heeft betrekking op de data-afhandeling van Facebook. "Dit onderzoek zal ook nagaan of Facebook voldoet aan zijn verplichtingen als gegevensbeheerder met betrekking tot transparantievereisten bij het aanbieden van Instagram aan kinderen", aldus Graham Doyle van de Ierse privacywaakhond.

Het tweede onderzoek gaat over de profielinstellingen van Instagram. De waakhond gaat bekijken of die instellingen wel wel aan de regels voldoen.

Volg Bright ook op Instagram

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van