De thuiskopievergoeding die voor onder meer smartphones, computers en harde schijven moet worden betaald wordt fors verhoogd. Fabrikanten en importeurs zijn boos: ze vinden de regeling verouderd nu steeds meer consumenten streamen via abonnementsdiensten.
De thuiskopieheffing regelt dat auteursrechthebbenden worden gecompenseerd voor kopieën die consumenten thuis maken, van bijvoorbeeld muziek of films. Die heffing geldt voor onder meer lege cd's en dvd's, harde schijven maar ook voor cloudopslag en mobiele telefoons.
Volgens brancheverenigingen staat de hoogte van die heffing niet meer in verhouding met de werkelijkheid, zeggen vertegenwoordigers van producenten en importeurs van consumentenelektronica (NLdigital, NLconnect, TechniekNederland, FIAR CE en STOBI). "Technologie heeft de noodzaak voor het maken van een thuiskopie weggenomen. Maar toch blijft de totale vergoeding jaar na jaar even hoog. Dat is niet uit te leggen", aldus de branche.
Grootste stijging ooit
De heffing voor telefoons werd vrijdag verhoogd: van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2023 moet er bovenop elke smartphone 7,30 euro thuiskopieheffing worden betaald. Het gaat om de hoogste stijging ooit. De afgelopen twee jaar was dat 4,70 euro per toestel, daarvoor 3,50 euro per smartphone.
Volgens de brancheverenigingen moet de heffing opnieuw overwogen worden. Zo betalen consumenten nu bijvoorbeeld ook heffing op het offline opslaan van muziek, films en series. Dat kan echter alleen als er al voor een abonnement betaald wordt, en streamingdiensten betalen zelf al aan artiesten voor die functionaliteit.

'Consument is slachtoffer'
"De consument is uiteindelijk het slachtoffer", aldus de branche. "In het ergste geval betaal je drie keer: één keer voor het abonnement op je streamingdienst, één keer heffing op de smartphone waarmee je streamt en dan nog extra opslag omdat die smartphone automatisch een back-up maakt in de cloud. Dat heeft niets meer te maken met geleden schade. Het lijkt zoeken naar manieren om geld te blijven innen terwijl de schade lang niet meer zo groot is als vroeger."
De thuiskopieheffing is vastgezet tot 2023, maar de brancheverenging wil dat minister Dekker (Rechtsbescherming) zo snel mogelijk te herevalueren, voor het tijdvak van 2023-2026. Daarvoor moet de minister ook pleiten bij Europa, want de thuiskopieheffing is gestoeld op Europese wetgeving.
"Dat artiesten en auteurs recht hebben op een eerlijke vergoeding staat buiten discussie", zegt Lotte Bruijn, directeur van Nederland ICT. "Maar de huidige regeling is echt toe aan een update."

Bright is verhuisd naar Bright.nl
Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.
Kijk ook onze video's op YouTube.
En luister onze podcast.