Ga naar de inhoud
iPhone 12

iPhone 12 onthuld: vier versies, met kleinste iPhone in jaren

Beeld © Apple

Apple heeft de iPhone 12-lijn met 5G onthuld. Voor het eerst bestaat de serie nieuwe iPhones niet uit drie maar vier modellen, waaronder de kleinste iPhone in jaren: de iPhone 12 Mini.

Apple heeft het uiterlijk van zijn nieuwe iPhones voor het eerst in drie jaar weer veranderd, sinds de intrede van de iPhone X. Oud is weer nieuw: Apple grijpt na jaren van rond aflopende randen terug op het hoekige design van de iPhone 4 en 5. De iPhone 12's hebben ook platte randen, en sluiten daarmee aan op het ontwerp van de iPad Pro en iPad Air.

Nieuw in de reeks is de iPhone 12 Mini: een toestel met een scherm van 5,4 inch. Toch is het fysieke formaat door de smalle schermranden net iets kleiner dan de iPhone 6, 7, 8 en SE. Daarmee is de iPhone 12 Mini ongeveer even groot als de iPhone 5 en 5S, en iets dunner.

De 'normale' iPhone 12 is op zijn beurt 11 procent dunner, 15 procent kleiner en 16 procent lichter dan voorganger iPhone 11.

Opvolgers van de iPhone 11-reeks

De andere drie iPhone 12's zijn vrijwel directe opvolgers van de iPhone 11-lijn uit 2019. De iPhone 12 en 12 Pro hebben nu beiden een 6,1-inch scherm. Daarboven komt nog de iPhone 12 Pro Max met een 6,7 inch-scherm: het grootste ooit in een iPhone. De formaten van de iPhone 12 Pro-modellen zijn echter gelijk aan de 11 Pro-modellen. 

Alle vier de nieuwe iPhones hebben voortaan een oled-scherm. De iPhones hebben een nieuw materiaal op het scherm, dat Apple samen met glasmaker Corning heeft ontwikkeld. Het materiaal Ceramic Shield zou tot vier keer beter tegen vallen bestand zijn. Het scherm heeft nog de 60 hz-ververssnelheid (60 beeldjes per seconde). Veel nieuwe Android-smartphones van concurrenten beschikken al over snellere 120 Hz-schermen, die soepeler ogen. 

5G en snellere chip

De iPhone 12-modellen zijn de eerste iPhones met ondersteuning voor de snelle 5G-netwerken. Apple belooft de grootste wereldwijde 5G-dekking tot nu toe, en heeft met zijn telefoons pieksnelheden van 4Gbps gemeten, 1Gbps bij gemiddelde omstandigheden.

De iPhone 12's werken op een breed scala 5G-frequenties, waaronder de 700MHz- en 2100MHz-banden die in Nederland actief zijn of binnenkort in gebruik worden genomen. Ook de 3,5GHz-band, die in Nederland in 2022 wordt geveild, wordt door de iPhone 12-modellen ondersteund.

De nieuwe modellen draaien op de Apple A14 Bionic-chip, die ook in de nieuwe iPad Air zit. Het is de eerste smartphonechip die op het 5nm-procedé is gebouwd. De A14 Bionic heeft 40 procent meer transistors dan de A13, waarmee de chip volgens Apple 50 procent sneller is dan de A13-chip van vorig jaar. De cpu is 6-core, de neurale chip is 80 procent sneller dan voorheen en kan 11 miljard operaties per seconde uitvoeren.

Betere camera's 

De iPhone 12 en 12 Mini hebben een 12 megapixel ultragroothoeklens en 12 megapixel groothoekcamera. Het diafragma is groter en sneller, waardoor de nachtmodus is verbeterd. De nachtmodus werkt nu ook op de selfiecamera en de ultragroothoeklens.

De 12 Pro-modellen voegen daar nog een telefotolens aan toe, en een LiDAR-scanner. Zo'n scanner kan een dieptekaart van de ruimte maken, onder meer voor verbeterde augmented reality.

De iPhone 12 Pro Max heeft een telefotolens met 2,5x optische zoom. De groothoeklens heeft een 47 procent grotere sensor dan bij de 11 Pro Max. Ook heeft de nieuwe Max een nieuw systeem voor optische beeldstabilisatie. Daarbij wordt niet de lens gestabiliseerd, maar de sensor daarachter.

De iPhone 12 Pro en 12 Pro Max krijgt ook de nieuwe functie Apple ProRAW. Daarmee kunnen gebruikers RAW-foto's maken, die wel gebruikmaken van de automatische beeldverbetering die normaal gesproken op iPhone-foto's wordt toegepast. Het beeldformaat biedt dezelfde voordelen als RAW, met grotere mogelijkheden voor nabewerking dan bij reguliere, gecomprimeerde foto's.

De iPhone 12 Pro kan ook video's in HDR 10 en Dolby Vision HDR opnemen. Niet eerder konden gebruikers in Dolby Vision opnemen met een smartphone. Ook kunnen de beelden op de iPhone worden bewerkt.

Mini en Max pas in november leverbaar

De iPhone 12 en 12 Mini hebben een aluminum rand en zijn verkrijgbaar in de kleuren zwart, wit, donkerblauw, mintgroen en felrood. De Pro-modellen hebben een metalen rand en zijn er in de kleuren blauw, goud, zilver en grijs.

De iPhone 12 (909 euro) en 12 Pro (1159 euro) zijn vanaf 16 oktober te bestellen en worden op 23 oktober geleverd.

De iPhone 12 Mini (809 euro) en iPhone 12 Pro Max (1259 euro) volgen met pre-orders op 6 november en leveringen vanaf 13 november.

De iPhone 12 en 12 Mini zijn er met 64, 128 en 256GB opslagruimte, de 12 Pro-modellen met 128, 256 en 512GB opslagruimte.

Geen oortjes en adapter in doos

Apple neemt nog een opvallende stap: het levert geen bedrade oordopjes meer mee, en ook geen laadblokje. De nieuwe iPhones worden enkel nog geleverd met een usb-c naar Lightning-kabeltje, gebruikers moeten zelf een laadblokje aanschaffen.

Het schrappen van de accessoires maakt de iPhone-doosjes kleiner en lichter, en belast daarmee het milieu minder. Volgens Apple bespaart het weglaten van de accessoires hetzelfde als het van de weg halen van 450.000 auto's.

Magnetische achterkant en lader

Nieuw is ook de MagSafe-lader: een magnetische oplader die zijn naam ontleent aan de vroegere opladers van de MacBook. Door de magnetische connectie is de koppeling simpel, en schiet die los als er aan het snoer getrokken wordt.

Door gebruik van magneten klikt de lader altijd op het juiste laadpunt, wat met normale draadloze laders nog weleens fout gaat. Ook kunnen hoesjes en andere accessoires magnetisch aan de iPhone 12 worden bevestigd, zoals een houder voor pasjes. Daarnaast komt Apple met een opvouwbare MagSafe-lader waarmee gelijktijdig een iPhone en Apple Watch opgeladen kunnen worden.

Waarom
Lees ook
Waarom iPhones in Nederland duurder zijn dan in de VS
De
Lees ook
De nieuwe iPhone 12's: check de verschillen
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl