Sneller internet

Ziggo gestart met gigabit-internet in Amsterdam

13 oktober 2020 11:17 Aangepast: 13 oktober 2020 12:27
Beeld © ANP

Ziggo heeft 600.000 huishoudens in Amsterdam aangesloten op zijn snelle gigabitnetwerk. De provider biedt in de hoofdstad een maximale downloadsnelheid van 1 Gbit per seconde.

Ziggo heeft in één keer 600.000 huishoudens en bedrijfspanden in Amsterdam aangesloten op het gigabitnetwerk, dat al eerder werd uitgerold in Utrecht, Den Haag en Rotterdam. De provider biedt nu aan meer dan 1,5 miljoen aansluitingen gigabit-internet, wat het GigaNet noemt. 

Om dit mogelijk te maken is het kabelnetwerk geüpgrade naar de kabelstandaard Docsis 3.1. Die biedt veel hogere datasnelheden, theoretisch tot 1 Gbit/s download. 

In Amsterdam werden volgens Ziggo 42 duizend straatkasten van 77 duizend nieuwe aansluitkabels voorzien. " Bij elkaar meer dan 100 kilometer nieuwe netwerkbekabeling in straatkasten en wijkcentrales", aldus de provider.

Uitrol in andere steden

Eind dit jaar wil Ziggo aan ruim 3 miljoen huishoudens en bedrijven gigabit-internet aanbieden. De komende maanden krijgen onder andere Groningen, Nijmegen, Arnhem, Leeuwarden, Almere en Lelystad de upgrade van het kabelnetwerk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

VodafoneZiggo hervat uitrol gigabitsnelheden in regio Rotterdam

Glasvezel

Met zijn GigaNet-aanbod concurreert VodafoneZiggo met de glasvezelnetwerken. Een belangrijk verschil is de uploadsnelheid: die ligt bij VodafoneZiggo's GigaNet op 50 Mbps, terwijl bij glasvezelproviders een upload van maximaal 1 gigabit per seconde is te halen.

Ziggo levert in principe kabelinternet, maar in veel gevallen is alleen het stukje kabel tussen de wijkkast en de woning nog maar van koper. Ziggo zegt dat inmiddels al 97 procent van zijn netwerk uit glasvezel bestaat. Door netwerkverbeteringen kan Ziggo nu hele wijken of steden tegelijk toegang geven tot de hogere snelheid.

Ziggo-klanten die de maximale datasnelheden willen halen betalen bijna 100 euro per maand.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van