Geraffineerde oplichters

Let op: WhatsApp-oplichters steeds actiever

12 oktober 2020 07:38 Aangepast: 12 oktober 2020 09:26
WhatsApp is de populairste chat-app in Nederland. Beeld © Getty

"Hoi mam, dit is mijn nieuwe 06-nummer. Kun je wat rekeningen voorschieten? Het is dringend!" Zo begint WhatsAppfraude vaak. Ondanks alle waarschuwingen hiervoor, ziet Fraudehelpdesk een enorme toename in het aantal meldingen van dit soort oplichting.

Op 1 oktober had de helpdesk al 9605 meldingen binnen, dat is bijna vier keer zo veel als in heel 2019, schrijft het AD. De oplichters doen zich vaak voor als een vriend of familielid en vragen om geld over te maken. In totaal lukte dit bij 1154 mensen, en maakten de oplichters een bedrag van 3,3 miljoen euro buit.

Vooral 55-plussers worden het slachtoffer van de oplichters. Deze groep heeft vaak geld en kinderen, wat ze vatbaarder maakt voor deze vorm van oplichting. Daarnaast zien ouders hun kinderen minder door de coronacrisis, waardoor er meer contact is via WhatsApp.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grootschalige handel in privégegevens vijftigplussers voor WhatsAppfraude

Handleiding voor oplichters

Eerder bleek al uit onderzoek van RTL Nieuws dat namen, adressen en 06-nummers van tienduizenden vijftigplussers door criminelen worden doorverkocht voor WhatsAppfraude. De gegevens komen met name uit callcenters en worden aangevuld met informatie over hun kinderen, verpakt in een kant-en-klare handleiding om mensen op te lichten.

Deze gegevens worden ook wel 'verse leads' genoemd. Een 'verse lead' houdt in dat de persoon nog niet eerder is gecontacteerd door een oplichter, waardoor de kans van slagen groter is. De gegevens worden in criminele fora en chatgroepen aangeboden aan oplichters. Hoe uitgebreider een lijst met 'verse leads' is, hoe meer ze opleveren: tussen de 25 cent en 2 euro per potentieel slachtoffer.

Wat kun je doen tegen WhatsAppfraude?

1. Als iemand om geld vraagt via WhatsApp: bel die persoon op het nummer dat je van diegene hebt - dus niet het nieuwe nummer waar je de berichtjes van krijgt.

2. Als je de persoon niet te spreken krijgt, om wat voor reden dan ook (de telefoon is kapot, de verbinding is slecht, de microfoon doet het niet et cetera) - maak dan geen geld over.

3. Om jezelf te beschermen tegen het kapen van je 06-nummer kun je op WhatsApp tweestapsverificatie inschakelen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore