Corona-app

'CoronaMelder is voor nu een goede maatregel'

10 oktober 2020 21:40 Aangepast: 10 oktober 2020 21:54
Beeld © ANP

De CoronaMelder-app is op dit moment een goede maatregel, vindt klinisch epidemioloog Carl Moons van de Universiteit Utrecht.

Zolang de testcapaciteit bij de GGD's onvoldoende is, is het belangrijk dat mensen zonder klachten een waarschuwing krijgen dat ze in de buurt zijn geweest van iemand met een coronabesmetting. Dan kunnen ze in de tijd voordat ze zelf eventueel klachten krijgen alvast extra voorzichtig zijn in hun contacten met andere mensen. Dat vindt klinisch epidemioloog Carl Moons, voorzitter van de begeleidingscommissie die het ministerie van Volksgezondheid adviseerde over de invoering van de CoronaMelder.

Campagne

De app was sinds augustus op proef beschikbaar in enkele veiligheidsregio's. Tot zaterdag was de CoronaMelder 1,5 miljoen keer gedownload volgens het ministerie. Sinds zaterdag is de corona-app landelijk beschikbaar.

Zorgminister Hugo de Jonge benadrukte bij de start van de campagne over de CoronaMelder dat iedereen de app moet gaan gebruiken: "Bestrijden van het virus is te belangrijk om dit maar niet te doen. Je beschermt niet alleen jezelf, maar ook anderen."  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Waarom je de CoronaMelder moet downloaden (of waarom niet)

Contacten waarschuwen

De app geeft een melding als iemand ten minste 15 minuten dicht in de buurt is geweest van een besmet persoon. Die laatste moet dat dan wel samen met de GGD aangeven in de app. Het gebruik is vrijwillig - mensen mogen niet worden verplicht om de app te gebruiken. Alle gegevens moeten anoniem blijven.

Het advies is om na een melding zoveel mogelijk thuis te blijven en sociale contacten uit de weg te gaan. Wie klachten krijgt kan zich laten testen.

Omdat de GGD's overbelast zijn is testen zonder klachten op dit moment niet mogelijk. Een besmet persoon kan via een speciale code op de app zijn contacten zelf ook waarschuwen. "Dat werkt sneller en dus beter dan iedereen gaan bellen", meent De Jonge.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Groen licht voor CoronaMelder: app vanaf zaterdag landelijk

Testcapaciteit

Moons denkt dat de testcapaciteit van de GGD's over vijf weken weer op orde is. "De app is ondersteunend en komt niet in plaats van testen", zegt hij.

De Jonge hoopt ook dat testen zonder klachten snel weer mogelijk is. "Maar vooral moet iedereen zich heel goed aan de regels houden. We kunnen de GGD's niet laten dweilen als we zelf de kraan open laten staan."

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van