Ga naar de inhoud
Privacy

Duitser klaagt Amazon aan om sturen data naar VS

Een medewerker van Amazon in de VS Beeld © Getty Images

Amazon wordt namens een Duitse klant aangeklaagd omdat de webwinkelreus onrechtmatig persoonsgegevens zou hebben opgeslagen en naar de Verenigde Staten heeft verstuurd. Dat is mogelijk in strijd met de Europese privacywetgeving.

De Europäische Gesellschaft für Datenschutz (EuGD), een Duits claimbedrijf voor privacyzaken, stelt dat de bewuste klant nul op het rekest kreeg toen hij van Amazon om informatie vroeg over de omgang met zijn persoonsgegevens.

Volgens de privacywetgeving van de Europese Unie hebben klanten altijd het recht om te weten of hun persoonsgegevens zijn opgeslagen. Als dat inderdaad zo is moeten bedrijven ook aangeven aan wie die gegevens zijn verstrekt en met welk doel.

Privacy Shield

De EuGD denkt in de zaak sterk te staan. Amazon stuurt de in de EU vergaarde data namelijk nog altijd naar de Verenigde Staten met een beroep op de zogeheten Privacy Shield. Dat zijn afspraken tussen de EU en de VS over de onderlinge data-uitwisseling. Het Europees Hof van Justitie oordeelde deze zomer dat de Amerikaanse gegevensbescherming onvoldoende is, dus dat deze regeling ongeldig is.

Europees
Lees ook
Europees Hof legt bom onder privacydeal EU-VS

Strijd tegen Facebook

Die nietigverklaring vloeit voort uit een andere jarenlange juridische strijd tegen internetreus Facebook. De Oostenrijkse privacyactivist Maximilian Schrems klaagde over de doorgifte van data naar de VS door Facebook, en kreeg daarin gelijk.

Amazon
Lees ook
Amazon laat klanten betalen met scan van handpalm
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl