Tech

Telecombedrijven België vervangen Huawei voor Nokia

09 oktober 2020 00:14 Aangepast: 09 oktober 2020 15:01
Beeld © Getty

De Belgische telecombedrijven Proximus en Orange gaan in eigen land en in Luxemburg telecomapparatuur van het Chinese Huawei geleidelijk vervangen door producten van het Finse Nokia.

Huawei wordt door de Verenigde Staten beschuldigd van spionage voor de Chinese overheid en Washington heeft het bedrijf daarom op een zwarte lijst gezet. Huawei heeft dit altijd ontkend. Het Chinese technologieconcern verklaarde vorige maand nog dat Europese beleidsmakers onder grote druk staan van de VS om Huawei te beperken in zijn deelname aan de Europese markten voor 5G-netwerken.

Volgens de bronnen van Reuters zouden de Belgische telecombedrijven onder politieke druk staan om af te stappen van apparatuur van Huawei. Het besluit zou gezamenlijk zijn genomen door de twee telecomaanbieders omdat zij hun netwerk delen.

Nokia en Ericsson

Proximus bevestigde vrijdag voor zijn 5G-netwerken niet in zee te gaan met Huawei en in plaats daarvan een deal te sluiten met het Finse Nokia en het Zweedse Ericsson. Volgens Proximus speelde de druk vanuit de autoriteiten om Chinese technologie uit de kritieke 5G-infrastructuur te weren geen rol bij de beslissing.

Lange tijd bleef Proximus Huawei openlijk verdedigen. Zo benadrukte de directie van de telecomoperator vorig jaar nog dat er geen aanwijzingen zijn voor concreet gevaar. Daarbij zou Huawei in vergelijking met de Europese spelers verder zijn op technologisch gebied en ook voordeliger. 

Eind juni besliste de Nationale Veiligheidsraad van België om "strenge veiligheidsvoorwaarden" op te leggen aan de toekomstige kritieke 5G-infrastructuur om "niet-wenselijk gebruik te voorkomen". Hoewel de regering de naam Huawei nooit vermeldde, lijkt de maatregel vooral tegen Chinese infrastructuur te zijn gericht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tweede Kamer wil uitleg over deal Huawei en universiteiten

Europese Unie

Omdat in de Belgische hoofdstad Brussel het hoofdkantoor van de Europese Unie en het Europees Parlement zijn gevestigd zouden binnen Amerikaanse inlichtingendiensten zorgen bestaan over spionage door China in België.

In juli verklaarde KPN nog dat er geen Huawei-verbod door de Nederlandse overheid wordt verwacht. Het bedrijf gebruikt telecomapparatuur van het Chinese technologieconcern, maar naar eigen zeggen niet in kritieke delen van het netwerk.

Bright blok

 

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg op Instagram en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van