Ook in Nederland

Deze robots helpen ons in de strijd tegen corona

08 oktober 2020 20:41 Aangepast: 09 oktober 2020 18:33
De coronarobot in India Beeld © AFP

Het klinkt misschien als toekomstmuziek, maar nu al zijn er robots die kunnen helpen bij de strijd tegen corona. Zoals een robot die jou checkt op coronasymptomen of de ruimte ontsmet voordat je naar binnen gaat.

Overal in de wereld zijn uitvinders bezig in te spelen op de coronacrisis. Zo is er in China een robot ontwikkeld die een gezondheidscheck kan uitvoeren bij een bezoeker, waardoor direct contact wordt vermeden.

Trots

Een ziekenhuis in Mexico-Stad heeft hulp van een robot die het zorgpersoneel ondersteunt bij gesprekken, behandelingen en gezondheidschecks van coronapatiënten.

Op onderstaande foto poseren ze trots met de robot die hun taken uit handen neemt.

Robot ondersteunt zorgpersoneel in Mexico Robot ondersteunt zorgpersoneel in Mexico

Gaan we deze uitvindingen binnenkort ook in Nederland zien? RTL Nieuws sprak daarover met Roel Boumans. Hij is onderzoeker sociale robots aan de Radboud Universiteit en heeft hier promotieonderzoek naar gedaan bij de TU Delft en het Radboudumc. "Er zijn allerlei initiatieven die in te zetten zijn in de strijd tegen corona."

"Zo kunnen robots in openbare ruimtes mensen wijzen om het afstand houden, het dragen van een mondkapje en het doen van een gezondheidscheck. Dat is allemaal haalbaar, ook in Nederland."

Coronapatiënt krijgt advies via robot Coronapatiënt krijgt advies via robot

Robots die vragenlijsten kunnen afnemen met bezoekers, zijn er zelfs al in Nederland, stelt Boumans. "Die zijn ook min of meer beschikbaar. Andere toepassingen zullen ook volgen, op een termijn van een aantal maanden tot een jaar. Door corona wordt die vraag wel versterkt."

Quarantaine

Zo zien we binnenkort misschien wel een robotverpleegkundige die coronapatiënten direct voorziet van medicatie en andere essentiële benodigdheden, zoals die op de Filippijnen nu al wordt ingezet op een quarantaineterrein in het centrum van Taguig, waar hij de patiënten te hulp schiet.

Robot bezorgt pakketjes in quarantaine Robot bezorgt pakketjes in quarantaine
Robot serveert milkshakes in Amersfoort Robot serveert milkshakes in Amersfoort

In restaurants kunnen de robots wellicht ook van pas komen. Zo wordt in een snackbar in Amersfoort al gebruik gemaakt van een robot als ober. De milkshakes worden zo zonder tussenkomst van personeel bezorgd aan de tafel, zoals te zien is op de foto hierboven.

Volgens Boumans wordt het financieel gezien wel moeilijk om de volledige technologie naar Nederland te halen. "En het is ook nog maar de vraag of het in onze samenleving past, want organisaties in Nederland zijn er nog niet aan gewend. Dan is het makkelijk om 'gewoon' terug te vallen op personeel."

Robot rukt op door corona

Op de Universiteit van Breda is tegenwoordig een bezorgrobot te vinden. Louis, zoals hij heet, brengt geheel zelfstandig pakketjes rond.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore