Scan-apps

'Scan-apps zien huidplekjes regelmatig onterecht als verdacht'

08 oktober 2020 12:33 Aangepast: 08 oktober 2020 12:53

Apps voor het scannen van verdachte huidplekjes geven niet altijd de goede diagnose. Plekjes worden geregeld onterecht als verdacht gezien. Dat concludeert de Consumentenbond na een test van drie huidapps.

De proefpersonen controleerden in totaal 45 huidplekjes met de huidapps Huidmonitor, Medgic en SkinVision. Daarna beoordeelden twee dermatologen de plekjes. Volgens de dermatologen ging het bij twee van de 45 plekjes om huidkanker.

Bij Huidmonitor en SkinVision kwamen deze plekjes ook als verdacht naar voren. Medgic gaf voor deze twee plekjes een onduidelijk resultaat. SkinVision zag veel meer plekjes, onterecht, aan voor huidkanker.

Bij Huidmonitor beoordeelt niet de app of een plekje verdacht is. Dat wordt overgelaten aan de gebruiker. Die moet een foto van de verdachte vergelijken met voorbeeldfoto’s. Het oordeel is vaak goed, beter dan bij SkinVision.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Smartwatch als corona-voorspeller?

Medgic

Met de app Medgic kregen de proefpersonen veel onduidelijke uitslagen. Zo kreeg een moedervlek de diagnose ‘goed- of kwaadaardig’. Soms gaf de app voor een plekje vier diagnoses.

Uiteindelijk gaven 16 van de 21 deelnemers aan met een verdacht plekje toch liever naar de huisarts te gaan.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech en gadgets op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van