Oneerlijke concurrentie

Politici VS komen er niet uit: hoe moet Big Tech worden aangepakt?

06 oktober 2020 21:44 Aangepast: 06 oktober 2020 21:43

Amerikaanse Congresleden zouden er onderling niet uitkomen wat een gepaste oplossing is voor de marktdominantie van de techgiganten. De onenigheid tussen Democraten en Republikeinen is zo groot, dat de uitspraak is vertraagd.

Een speciale commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden riep eind juli de ceo's van vier van de vijf grote Amerikaanse techbedrijven op het matje, na een onderzoek van meer dan een jaar. Ceo's Jeff Bezos (Amazon), Tim Cook (Apple), Mark Zuckerberg (Facebook) en Sundar Pichai (Google) moesten zich toen verdedigen tegen beschuldigingen van marktdominantie en oneerlijke concurrentie.

De uitkomst van het onderzoek had deze week gepubliceerd moeten worden, met aanbevelingen over hoe het Amerikaanse recht aangepast moet worden om de groeiende macht van de techbedrijven in te perken. Die aanbevelingen zijn nu vertraagd, zeggen ingewijden tegen The New York Times.

Opsplitsen of niet?

Grootste twistpunt is de wens van de Democraten het opsplitsen van de techreuzen makkelijker te maken, als die zo dominant worden dat kleine concurrenten geen kans meer hebben.

De Republikeinen zijn bang dat zulke regels de economische groei zullen verlammen. Ook zijn de Republikeinen ontevreden dat in het rapport niet wordt gerept over het vermeende 'anti-conservatieve voordeel' van de techplatformen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Congrescommissie VS richt pijlen op leiders techgiganten

Overheidstoezicht en privacy

Beide politieke kampen in de VS zijn het erover eens zijn dat er iets moet veranderen en dat meer overheidstoezicht nodig is, met meer geld en mogelijkheden.

Ook willen de Amerikanen dat burgers meer zeggenschap krijgen over hun persoonlijke data, iets dat in de Europese Unie sinds de AVG al geregeld is. Het Congres wil ook dat overstappen tussen Android, iOS en Windows makkelijker wordt.

Alternatieve versie

Inmiddels heeft een groep opstandige Republikeinen zijn eigen versie van het rapport opgesteld, getiteld 'The Third Way'. Die versie verzet zich tegen maatregelen zoals een verbod voor techbedrijven om zelf producten aan te bieden op hun eigen platforms; Apple Music op iOS bijvoorbeeld. "Een nauwelijks verhulde oproep om grote techbedrijven op te breken", aldus het alternatieve rapport.

Het is niet duidelijk wanneer het rapport nu gepubliceerd zal worden.

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van