Bright Review

Eerste indruk: Xiaomi Mi 10T Pro overtuigt met scherpe prijs

06 oktober 2020 17:17 Aangepast: 06 oktober 2020 17:51

De nieuwe Xiaomi-smartphone Mi 10T Pro heeft een razendsnel scherm, een erg vlotte chip en een complete camera voor een scherpe prijs. Bright heeft de smartphone, die later deze maand verkrijgbaar is, al geprobeerd.

Jarenlang hebben smartphonegebruikers genoegen genomen met ondermaatse beeldsnelheden. Althans, dat willen telefoonfabrikanten ons graag doen geloven met hun alsmaar stijgende snelheden voor beeldverversing. Dat zit zo: smartphones draaiden beelden de afgelopen tien jaar af op 60Hz: zestig beeldjes per seconde.

Dat is alleszins al snel genoeg, in ieder geval zo vlot dat je geen vertraging ziet bij het scrollen. Althans: tot je een sneller scherm hebt geprobeerd, waarna elk 60Hz scherm er opeens vrij hakkelig uitziet. Smartphonemakers buitelen de afgelopen maanden over elkaar heen met steeds hogere snelheden: eerst kwam 90Hz, al snel ingehaald door 120Hz en nu is er deze Xiaomi Mi 10T Pro met een 144Hz-scherm.

Het past zich aan

Het 6,67 inch lcd-scherm van de Mi 10T Pro is adaptief, en past zich aan op wat er wordt getoond. In de praktijk betekent dat bijvoorbeeld dat bij video de beeldsnelheid teruggaat naar bijvoorbeeld 30, 50 of 60Hz, net wat het best aansluit bij de video; meestal worden video's niet in erg hoge beeldsnelheid opgenomen.

Zoom 100%, links iPhone 11 Pro, rechts Xiaomi Mi 10T Pro Zoom 100%, links iPhone 11 Pro, rechts Xiaomi Mi 10T Pro

Soepeler maar niet zuinig

Plezier van het 144Hz-scherm heb je in de praktijk vooral bij het scrollen en swipen door apps en bij games die de hoge verversingssnelheid ondersteunen. Alles bedient en speelt soepeler dan ooit, en zelfs na een paar minuten zien 60Hz-schermen er hakkelig en ouderwets uit.

Wel trekt de 144Hz een wissel op de accu: het kost simpelweg meer energie om beelden zo snel af te draaien. Dat is ondanks de forse 5000mAh-accu van de Xiaomi Mi 10T Pro te merken. Wel vooral bij games: toch al de meest intensieve manier waarop je een telefoon kan gebruiken. Wie zijn accu wil sparen, kan in de instellingen terugschalen naar 60 of 90Hz.

Prima camera, met een ooglap

Hoewel vrijwel elke telefoonmaker het camera-arsenaal heeft uitbreid van één naar meerdere lenzen, is de opstelling steeds weer anders. Xiaomi heeft gekozen voor een bijzondere: één grotere hoofdlens met een 108-megapixelsensor, met daaronder een viertal kleinere cirkels. Het gaat om een 13 megapixel ultragroothoeklens, een 5 megapixel macrolens, de flitser en een uitsparing voor de show.

Zoom 100%, links iPhone 11 Pro, rechts Xiaomi Mi 10T Pro Zoom 100%, links iPhone 11 Pro, rechts Xiaomi Mi 10T Pro

De prestaties van de cameramodule zijn zoals je mag verwachten van een toestel in deze prijsklasse van rond de 600 euro: compleet maar niet de absolute top. Bij goed licht maakt de Mi 10T Pro prima foto's en de aanwezige nachtmodus zorgt voor genoeg licht in het donker, maar blijft qua scherpte achter bij de bijna dubbel zo dure premium-toestellen.

Wel biedt Xiaomi met zijn standaard camera-app veel opties: van filmen in 8K tot fotograferen in RAW, een behulpzame AI-modus een een Pro-omgeving met handmatige instellingen voor de gevorderde gebruiker.

Interessant totaalpakket

De Xiaomi Mi 10T Pro draait op de Snapdragon 865-chip, de op één na snelste in het aanbod van Qualcomm. Gesteund door 8GB werkgeheugen heb je aan snelheid en groeiruimte voor de komende jaren weinig te klagen. De Mi 10T Pro is vlot en zonder hapering bij alles wat je met een smartphone kan doen.

De vingerscanner van de Mi 10T-lijn zit in de stroomknop. De vingerscanner van de Mi 10T-lijn zit in de stroomknop.

Dat levert een interessant totaalpakket op: een groot 144Hz-scherm, één van de snelste chips, 5G, een prima camera en een forse accu voor 599 euro. Toch zijn er een paar punten waarop de Mi 10T Pro achterblijft op de absolute top, al is het persoonlijke voorkeur of dat tekortkomingen of prima compromissen zijn.

Compromissen

Voorop staat het lcd-scherm, dat qua kleuren en contrast altijd zal achterblijven op de oledschermen van de premium-telefoons. Daar staat wel de superieure 144Hz-snelheid tegenover, al is het verschil met 120Hz niet waarneembaar.

Ook bevat de Mi 10T Pro geen draadloze laadmogelijkheid, wel wordt een 33W-snellader bijgeleverd. En een hoesje trouwens: altijd welkom. De standaard 128GB opslagruimte is beter dan de 64GB die veel concurrenten nog leveren, maar is dan weer niet uitbreidbaar met microSD.

Compromissen dus, die vooral hangen aan persoonlijke voorkeuren. Onder de streep weet Xiaomi met zijn complete pakket wel te overtuigen voor de scherpe prijs van 599 euro. De Mi 10T Pro wordt vanaf 15 oktober geleverd.

De Mi 10T Pro doet binnenkort mee in een nieuwe Bright-cameratest, volg daarvoor ons YouTube-kanaal.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van