Jarenlang

Apple klaagt recyclingpartner aan na doorverkoop 100.000 iPhones en iPads

05 oktober 2020 15:01 Aangepast: 05 oktober 2020 15:22

De voormalige Apple-recyclingpartner Geep Canada heeft jarenlang iPhones, iPads en Apple Watches doorverkocht, die het eigenlijk had moeten ontmantelen.

Apple stuurde tussen januari 2015 en december 2017 meer dan 500.000 iPhones, iPads en Apple Watches ter recycling naar Geep, meldt The Logic. Toen Apple een steekproef deed, bleek dat 18 procent van die apparaten nog steeds actief is, en via een mobiele verbinding online is.

Mogelijk ligt het werkelijke aantal doorverkochte Apple-producten nog hoger: veel iPads en Apple Watches hebben geen eigen mobiele verbinding.

Schadeclaim

Apple eist een schadevergoeding van minstens 31 miljoen Canadese dollar (19,9 miljoen euro). "Ruim 5000 kilo aan Apple-apparaten heeft het terrein van Geep verlaten zonder vernietigd te worden, een feit dat Geep zelf bevestigt", stelt Apple in zijn aanklacht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Bij iPhone 12 zitten geen oordopjes meer'

Hooggeplaatste medewerkers

Hoewel Geep de diefstal niet ontkent, zegt het geen schuld te hebben. Geep stelt dat drie medewerkers op eigen houtje de duizenden apparaten heeft weggesluisd. Apple is het daar niet mee eens, en stelt dat het om drie hooggeplaatste medewerkers uit het management van het bedrijf gaat.

Apple beloofde dit jaar dat zijn producten in 2030 klimaatneutraal zullen zijn. Dat wil het bedrijf onder meer bereiken met recycling, dat steeds vaker in eigen huis gebeurt met recyclingrobots. Die kunnen uit iPhones en andere apparaten meer schaarse grondstoffen terugwinnen dan traditionele recycling. Toch heeft Apple de afgelopen jaren nog veel apparaten door derden laten recyclen.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van