Ga naar de inhoud
Mededinging

Facebook: 'Instagram en WhatsApp loskoppelen bijna onmogelijk'

Beeld © ANP

Facebook stelt dat een eventuele gedwongen afsplitsing van Instagram en WhatsApp technisch vrijwel onmogelijk is en miljarden zou kosten.

"Een opsplitsing van Facebook is een complete non-starter", stellen juristen van het bedrijf in een document van 14 pagina's, in handen van The Wall Street Journal.

Facebook bereidt met dat document zijn verdediging voor in de zaak die de Amerikaanse mededingingsautoriteit tegen het sociale netwerk wil gaan houden.

Zuckerberg ondervraagd

Facebook-topman Mark Zuckerberg is al ondervraagd door de autoriteiten, die er achter willen komen of Facebook bij de overnames van Instagram en WhatsApp mededingingswetgeving aan zijn laars heeft gelapt. Als blijkt dat die overnames inderdaad niet eerlijk zijn verlopen, zou een gedwongen afsplitsing een mogelijkheid zijn.

Facebook
Lees ook:
Facebook reageert op kritiek documentaire The Social Dilemma

Technisch erg ingewikkeld

De Facebook-juristen noemen zo'n afsplitsing 'in strijd met het gevestigde recht', omdat er destijds al toestemming van de mededingingsautoriteit is gegeven voor de overnames van Instagram in 2012 en WhatsApp in 2014.

Facebook heeft sindsdien miljarden geïnvesteerd in de groei en de integratie van Instagram en WhatsApp in Facebook. Het terugdraaien van die koppeling zou volgens Facebook technisch 'vrijwel onmogelijk' zijn, 'vele miljarden dollars' kosten en 'vereisen dat Facebook meerdere losstaande systemen beheert' waarmee de 'veiligheid van gebruikers in gevaar wordt gebracht'.

'Mededingingsautoriteit
Lees ook:
'Mededingingsautoriteit VS bereidt zaak tegen Facebook voor'

Juist meer verbinding

Terwijl Facebook bij autoriteiten onder de loep ligt, knoopt het bedrijf zijn verschillende diensten steeds nadrukkelijker aan elkaar. Zo is vorige week de samenvoeging van de chatfuncties van Instagram en Facebook Messenger gestart. Op termijn moet WhatsApp daar ook bij gevoegd worden.

Naast Facebook worden ook overnames van Apple, Amazon en Google opnieuw bekeken. De Amerikaanse marktwaakhond wil weten of die overnames de markt niet te veel verstoord hebben en niet zorgen voor oneerlijke concurrentie.

Geen tech-nieuws missen? Like Bright op Facebook.

Bright Nieuwsbrief

Maak kans op draadloze oordoppen: Meld je aan voor de nieuwsbrief.