Ga naar de inhoud
Coronavirus

Twitter verbiedt doodsverwensing zieke Trump, Facebook niet

Donald Trump Beeld © AP

Gebruikers op Twitter mogen niet in een bericht zeggen te hopen dat de Amerikaanse president Donald Trump bezwijkt aan het coronavirus. Op Facebook mag dit wel, mits gebruikers een aantal richtlijnen volgen.

Dat blijkt uit navraag door Vice bij beide sociale netwerken. 

Volgens een woordvoerder van Twitter mogen gebruikers niet in het openbaar hopen op de dood van Trump. "Content waarin wordt gewenst of gehoopt op iemands dood, verwonding of dodelijke ziektes zijn tegen de regels."

Wie toch zo'n bericht plaatst en wordt betrapt, kan tijdelijk geen berichten op het platform plaatsen. De doodsverwensingen zouden in strijd zijn met regels die in april dit jaar zijn ingevoerd. 

Facebook is coulanter

Op Facebook zouden de regels minder streng zijn rond doodsverwensingen aan het adres van Trump. Het sociale netwerk maakt een onderscheid tussen publieke figuren en gewone gebruikers, waarbij Trump onder de eerste categorie valt.

Facebook wil het mogelijk maken om kritische gesprekken te voeren over beroemdheden, waar soms hard taalgebruik bij komt kijken. Het bedrijf verwijdert daarom alleen de ergste verwensingen en berichten waarin iemand persoonlijk wordt getagd.

Het betekent volgens Vice dat Facebook-gebruikers wel mogen zeggen te hopen op een slechte afloop voor Trump, maar niet mogen oproepen om hem in gevaar te brengen.

Twitter grijpt niet altijd in

Hoewel Twitter het strengst in zijn beleid is, verwacht het sociale netwerk niet iedere verwensende tweet van het platform te verwijderen.

"Onze aandacht gaat naar het wissen van content waarin wordt opgeroepen om iets kwalijks in de echte wereld te doen."

Kan
Lees ook:
Kan Donald Trump wel campagne voeren na zijn positieve test?
Bright blok

Volg Bright voor meer tech:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook