Ga naar de inhoud
Veiligheid

Nieuwe identiteitskaart krijgt inlogfunctie DigiD

Een identiteitskaart, model 2011. Beeld © ANP

Vanaf 4 januari 2021 krijgt de Nederlandse identiteitskaart een inlogfunctie voor DigiD. De identiteitskaart moet het inloggen bij DigiD nog veiliger maken.

Na het ophalen van de identiteitskaart krijgen mensen binnen enkele werkdagen een brief met een pincode. Daarmee kunnen ze de identiteitskaart activeren. De nieuwe identiteitskaarten hebben een nieuwe chip, die verbinding kan maken met de DigiD-app op smartphones. 

"Organisaties willen nog meer zekerheid dat de gegevens met de juiste persoon worden gedeeld. Inloggen met een identiteitskaart met behulp van de DigiD-app geeft die extra zekerheid en zorgt voor maximale bescherming van iemands gegevens", aldus de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens.

Beveiligingsniveau ‘hoog’

Met de pincode kunnen extra gevoelige gegevens worden ingezien en gewijzigd, zoals medische gegevens. Op die manier inloggen geeft toegang tot meer gegevens omdat het beveiligingsniveau ‘hoog’ is. Op dit moment zijn er nog geen diensten waarvoor mensen het beveiligingsniveau ‘hoog’ moeten hebben, maar in de toekomst komen die diensten er waarschijnlijk wel.

DigiD-app
Lees ook
DigiD-app voor iPhone kan NFC-chip in paspoorten checken

Wachtwoord en scannen id-bewijzen

Op dit moment kunnen mensen ook met alleen een gebruikersnaam en wachtwoord inloggen, dit geeft toegang tot het niveau ‘laag’. Door een ID-kaart, paspoort of rijbewijs eenmalig in de app te scannen kunnen mensen ook inloggen op beveiligingsniveau ‘substantieel’, waarbij weer meer diensten vrijkomen dan alleen bij ‘laag’.

'Digitale
Lees ook
'Digitale beveiliging Waternet is lek'