Zowel Google als Snapchat pakken de standaard schoonheidsfilters voor selfies in hun apps aan, om een negatief zelfbeeld te voorkomen.
Menig camera en foto-app voegen standaard een filter toe bij het maken van een selfie. Zo'n 'beautyfilter' maakt de huid bijvoorbeeld iets egaler en de kringen onder de ogen lichter. Google en Snapchat schakelen deze filters standaard uit.
"We hebben meerdere onderzoeken uitgevoerd en gesproken met deskundigen op het gebied van kindergezondheid en geestelijke gezondheid", schrijft Google. "We hebben ontdekt dat als je niet weet dat een camera of foto-app een filter heeft toegepast, de foto's een negatieve invloed kunnen hebben op je mentale welzijn."
"Deze standaardfilters kunnen stilletjes een schoonheidsstandaard creëren waar sommige mensen zichzelf mee vergelijken", stelt Google. Het bedrijf stelt daarom ook af te stappen van de term 'schoonheid' bij filters.
Snapchat
De veranderingen past Google voor het eerst toe in zijn nieuwe smartphones, de Pixel 4a en Pixel 5. De filters zijn standaard uitgeschakeld en hebben waardevrije beschrijvingen.
Ook Snapchat zorgt ervoor dat de camera altijd opent zonder filters. In samenwerking met Google wil Snapchat meer duidelijkheid geven over wat de filters doen, door onder andere woorden als 'retoucheren' in plaats van 'verfraaiing' te gebruiken.

Bright is verhuisd naar Bright.nl
Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.
Kijk ook onze video's op YouTube.
En luister onze podcast.