Bright Analyse

Google-gadgets slaan Nederland steeds vaker over

01 oktober 2020 21:22 Aangepast: 05 oktober 2020 20:38

Techreus Google presenteerde deze week vier nieuwe apparaten, waarvan er maar eentje naar Nederland komt. Ons land wordt steeds vaker overgeslagen.

Het was voor Google-fans een mooi weekje: het bedrijf presenteerde twee nieuwe Pixel-telefoons, een Chromecast met een compleet aangepast besturingssysteem en een slimme Nest-speaker met betere audiokwaliteit.

Van al die apparatuur zal alleen de Nest Audio naar Nederland komen. Hier blijft nog alleen de oude Chromecast in de winkels liggen en zal de Pixel-telefoon wederom niet officieel door Google in ons land worden uitgebracht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Google onthult nieuwe slimme speaker: Nest Audio

Pixels slaan ons al jarenlang over

Bij de smartphones van Google is dat niks nieuws: ze worden al sinds het eerste model (verschenen in 2016) hier niet verkocht. Het bedrijf wil eerst in een groep landen succesvol worden. "We zijn nog erg nieuw op dit gebied van consumentenelektronica, dus moeten we het aantal landen beperken", zei hardwarebaas Rick Osterloh volgens NRC.

Maar dat ook de Chromecast nu Nederland overslaat is frappant, gezien dat apparaat al sinds jaar en dag in ons land wordt verkocht. Technologiewinkels liggen vol met de tv-dongle, waarmee televisies voor een paar tientjes slimme functionaliteit krijgen.

Dit gebeurt vaker

Wellicht dat de vernieuwde Chromecast door zijn aangepaste software nog niet klaar is voor andere landen. Google heeft besturingssysteem Android TV omgedoopt naar Google TV, met op de voorpagina kijktips uit meerdere geïnstalleerde video-apps. Daar schuilen vermoedelijk de nodige contentdeals achter tussen media- en technologiebedrijven, die dan land per land worden beklonken.

Maar tegelijkertijd lijkt Google ons vaker op hardwaregebied compleet over te slaan. De Google Home Max-luidspreker verscheen hier nooit, terwijl de gewone Home en de Mini-variant hier wel in de winkels liggen. Daarnaast zijn de Pixel-laptops en -tablets hier ook nooit officieel verkocht.

Zelfs de Pixel Buds, Googles concurrent voor de AirPods van Apple, zijn niet officieel in ons land verkrijgbaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Google toont nieuwe Chromecast en Pixel 5-telefoon

Nergens op rekenen

Ons land staat wel vaker laag op de prioriteitenlijst van techbedrijven: recent bleek nog dat veel diensten van Apple niet direct in ons land verschijnen. Ook betreurenswaardig, maar bij veel van die gevallen is Nederland op een later moment aan de beurt.

Google verkoopt echter al vier jaar lang Pixel-telefoons in andere landen, zonder een woord over Nederland. Het begint langzaamaan wel heel duidelijk te worden dat we de komende tijd nog op niks hoeven te rekenen.

Het betekent gelukkig niet dat we helemaal zonder die Google-gadgets hoeven te leven, want er zijn genoeg importeurs die ze alsnog naar Nederland halen. Maar dat maakt ze wel weer een stuk duurder: de Google Pixel 4a kost in Duitsland bijvoorbeeld 340 euro, terwijl de eerste de beste Nederlandse webwinkel hem voor 400 euro aanbiedt. En dat in een land waar we juist graag op de centjes letten.

Bastiaan Vroegop, redacteur Bright

Bright blok

 

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg op Instagram en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van