Big Tech onder vuur

Senaat roept topmannen Facebook en Google op het matje

01 oktober 2020 18:59 Aangepast: 01 oktober 2020 19:20
Beeld © Getty

Een commissie van de Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met het dagvaarden van de topmannen van Facebook, Google en Twitter. De politici zijn bezorgd dat de techreuzen te veel macht hebben gekregen.

De drie techbedrijven moeten getuigen over een wettelijke bescherming die cruciaal is voor het bedrijfsmodel van de onlineplatformen.

Washington maakt zich in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen in november zorgen om de toenemende macht van de drie bedrijven. De techgiganten zijn nu nog beschermd tegen rechtszaken over de inhoud die gebruikers plaatsen op de platformen.

Modereren

Volgens de voorzitter van de commissie is het in het licht van de verkiezingen "absoluut noodzakelijk" dat de commissie en het Amerikaanse volk een "volledige verantwoording" krijgen van de topmannen "over hun praktijken voor het modereren" van wat er geplaatst wordt.

Eerder dit jaar kwam de regering-Trump met een wetsvoorstel om de beschermingen voor techgiganten in te perken. Het ministerie wil dat de bedrijven alsnog verantwoordelijkheid dragen als mensen illegale inhoud plaatsen. Ook moeten ze transparant zijn over hun moderatiebeleid.

Facebook, YouTube en Twitter namen de afgelopen weken allerlei maatregelen om manipulatie van Amerikaanse kiezers via advertenties en berichten op hun platforms tegen te gaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Amerikaans Congres bijt dit keer wel door in verhoor met techreuzen

Privacywet

De Senaat ging over tot de dagvaarding van Mark Zuckerberg (Facebook), Sundar Pichai (Google) en Jack Dorsey (Twitter) nadat het niet lukte om een deal te sluiten over een vrijwillige getuigenis voor de handelscommissie van de Senaat.

De commissie wil de bedrijven ook bevragen over een federale privacywet en het samenvoegen van onderdelen van de bedrijven.

Bright Nieuwsbrief

Maak kans op draadloze oordoppen: Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van