Apps voortrekken

Europa wil 'oneerlijk gedrag' van techbedrijven verbieden

30 september 2020 19:49 Aangepast: 30 september 2020 20:14

Nieuwe Europese regelgeving moet techbedrijven gaan verbieden om hun eigen apps en diensten voor te trekken.

Het voorstel wordt in december onthuld, aldus bronnen van Bloomberg. De regels moeten het voor techreuzen onmogelijk maken om bijvoorbeeld alleen hun eigen apps vooraf op een smartphone te installeren. Ook mogen ze niet langer hun eigen websites hoger in de resultaten van een zoekmachine laten zien.

Daarmee moderniseert Europa hoe er met grote internetbedrijven wordt omgegaan. Het is daarbij de bedoeling om "oneerlijk gedrag" van de grootste partijen op de techmarkt in te perken. Er wordt gekeken naar regels voor ieder mogelijk platform, zoals bijvoorbeeld appwinkels en sociale netwerken.

Jarenlang machtsmisbruik

Daarmee wordt ook ingespeeld op de machtsmisbruikkwesties die Europa al jarenlang onderzoekt en beboet. Daarbij werden techbedrijven namelijk beschuldigd van het voortrekken van eigen diensten. Google liet volgens Brussel zijn eigen prijsvergelijker zien voor een ander, terwijl Windows zijn eigen webbrowser voortrok op de concurrentie.

Het kan nog wel even duren tot de regels mogelijk worden aangenomen. De documenten waarin ze worden beschreven bevinden zich in een vroeg stadium en het plan moet nog worden gepresenteerd. Daarna moet onder andere het Europees Parlement nog stemmen over het voorstel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'China start onderzoek naar machtsmisbruik Google met Android'

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Instagram en TikTok

Chat mee op Discord

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore