Big Tech

'China start onderzoek naar machtsmisbruik Google met Android'

30 september 2020 14:43 Aangepast: 30 september 2020 15:06
Beeld © Getty

De Chinese marktwaakhond bereidt een officieel onderzoek naar machtsmisbruik van Google voor. Dat schrijft persbureau Reuters op basis van ingewijden.

Google wordt verweten de dominante positie van zijn Android-systeem voor mobiele apparaten te hebben gebruikt om concurrentie de kop in te drukken.

De zaak is aan het rollen gebracht door techbedrijf Huawei, dat vorig jaar een klacht indiende. De hoogste marktwaakhond van China heeft de zaak daarna ingediend bij een hoger overheidsorgaan voor goedkeuring.

Een beslissing over een officieel onderzoek kan al volgende maand worden genomen, maar hangt mogelijk af van wat de staat is van de verhoudingen tussen de Verenigde Staten en China.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Google: apps als Netflix en Spotify moeten ook 30 procent afdragen

Huawei en TikTok

Het onderzoek zou als vergelding gebruikt kunnen worden voor Amerikaanse acties tegen bedrijven als Huawei en chipmaker SMIC, die met ernstige beperkingen te maken hebben. Huawei mag daardoor niet de 'normale' versie van Android, met de Google Play Store en de Google-apps, gebruiken op zijn smartphones.

Voor andere bedrijven, zoals de socialemedia-apps TikTok en WeChat, dreigde de regering van president Donald Trump recent met een verbod.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Recordboete voor Google om machtsmisbruik Android: 4,3 miljard euro

Miljardenboete Android

Overigens heeft Google in Europa ook al een miljardenboete gekregen wegens concurrentievervalsing met betrekking tot Android. Dat draaide om het feit dat Google zijn eigen zoekmachine en Chrome-browser aan Android-gebruikers opdrong.

Bright Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van de nieuwste gadgets en het tech-nieuws? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

ANP/ Bright

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore