Ga naar de inhoud
Ruim de helft

Microsoft: Rusland achter meeste cyberaanvallen door landen

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Van alle cyberaanvallen die door een land worden uitgevoerd, zijn de meeste afkomstig uit Rusland. Dat concludeert Microsoft op basis van eigen data. Iran en China zijn respectievelijk nummer twee en drie.

Microsoft stuurde in de laatste twee jaar 13.000 waarschuwingen naar klanten over hackpogingen door landen. Tussen juli 2019 en juni 2020 kwam 52 procent van de aanvallen van Russische hackers. Een kwart van de incidenten was terug te voeren naar Iran, en China zou verantwoordelijk zijn geweest voor 12 procent. De andere aanvallen kwamen uit Noord-Korea en overige landen.

Olympische Spelen

Doelwitten van de Russische hackers varieerden van verkiezingen tot non-profitorganisaties, dienstsectoren, universiteiten, maar ook de Olympische Spelen. Hackers met banden met het Kremlin vielen zestien sport- en anti-dopingorganisaties op drie continenten aan terwijl er onderzoeken liepen naar Russische atleten.

"We zien natiestaten zich continu ontwikkelen en nieuwe technieken uitproberen", zegt Tom Burt, de vicevoorzitter van Microsoft. Volgens hem hebben hackers de afgelopen weken ook Amerikaanse politieke organisaties aangevallen.

Poetin
Lees ook:
Poetin wil 'cybervrede' sluiten met Amerika

Iraanse hackers hebben hun cyberaanvallen in de laatste zes maanden opgeschroefd, zegt Burt, maar de aanvallen op Microsoftaccounts gelinkt aan onder meer de campagne van een Amerikaanse presidentskandidaat of politieke journalisten, waren maar een paar keer succesvol.

Medisch onderzoek

Ook Chinese hackers mengen zich in verkiezingen, maar er zijn vanuit het land ook aanvallen geweest die gerelateerd zijn aan medisch onderzoek. Zo was er in maart een aanval op een Amerikaanse universiteit die aan een coronavaccin werkt. 

Volgens Microsoft is zogeheten ransomware overigens de "meest problematische" en "snelst groeiende" vorm van cybercrime. Daarbij worden bestanden afgegrendeld totdat gebruikers de hackers losgeld betalen.

Microsoft:
Lees ook:
Microsoft: cyberaanvallen gericht op presidentsverkiezingen VS
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update