Elektrische auto's

'Alle auto's moeten elektrisch zijn om klimaatdoelen te halen'

28 september 2020 19:34 Aangepast: 29 september 2020 16:26

Om de klimaatdoelen van de Verenigde Naties te kunnen halen moeten in 2050 bijna alle auto's op de weg elektrisch zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Toronto Faculty of Applied Science and Engineering.

De universiteit heeft computermodellen gebouwd die berekenen hoeveel elektrische auto's er in een land als de Verenigde Staten op de weg zouden moeten rijden om aan de VN-doelen te kunnen voldoen.

In 2050 zijn daar 350 miljoen elektrische voertuigen (EV's) voor nodig, oftewel 90 procent van alle auto's daar moet op stroom rijden. Ter vergelijking: momenteel ligt dit percentage slechts op 0,3 procent. Wereldwijd waren er begin dit jaar ruim 7 miljoen elektrische auto's wereldwijd.

"Het klopt dat de verkoop van elektrische auto's in de lift zit, maar zelfs de meest optimistische berekeningen melden dat in 2050 ongeveer de helft van het aantal wegauto's in de VS elektrisch zal zijn", zegt hoofdonderzoeker Alexandre Milovanoff.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Tesla belooft elektrische auto van 25 duizend dollar

'Investeer in ov en herindeling steden'

De onderzoekers stellen bovendien dat door het gebruik van EV's de vraag naar elektriciteit ook op zal lopen. Zij adviseren daarom - met het oog op het klimaat - om te investeren in het openbaar vervoer en het herindelen van steden zodat er meer te voet of per fiets gereisd kan worden.

"We moeten opnieuw over ons gedrag nadenken en het ontwerp van onze steden en zelfs delen van onze cultuur opnieuw invullen", zegt professor Heather MacLean.

Milovanoff: "Veel mensen denken dat de wissel naar EV's de meeste klimaatproblemen in de passagiersvoertuigensector zal oplossen. Een betere manier om ernaar te kijken is deze: EV's zijn nodig, maar zijn op zichzelf niet voldoende."

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van