Microsoft Bing staat er nu in

DuckDuckGo weg uit keuzemenu zoekmachines Android

28 september 2020 15:44 Aangepast: 29 september 2020 16:15

De privacyvriendelijke zoekmachine DuckDuckGo is niet meer terug te vinden in het keuzescherm voor zoekmachines in Android in de meeste EU-landen. Dat scherm werkt op basis van een veiling: de zoekmachine die het meeste geld biedt, krijgt een plek.

DuckDuckGo hekelt die manier van werken, omdat zoekmachines die inzetten op het verdienen van zoveel mogelijk geld aan hun gebruikers zich een hogere bieding kunnen veroorloven. Ook de duurzame zoekmachine Ecosia krijgt niet langer een plek.

Nieuwe Android-telefoons tonen sinds 1 maart een keuzescherm. Dat moet Google doen om te voldoen aan de eisen van de Europese Commissie. Die legde het bedrijf in 2018 een boete op van ruim 4 miljard euro omdat Google zijn machtspositie op Android zou misbruiken. Eigen diensten zouden voorgetrokken worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

DuckDuckGo: 'Keuze zoekmachine Android nog oneerlijk'

Bing.com

Google houdt elk kwartaal een nieuwe veiling per land. Zoekmachines zeggen hoeveel geld ze willen betalen per keer dat een gebruiker ze kiest. De drie hoogste bieders krijgen - naast Google zelf - een plek. Zij betalen niet het geboden bedrag maar moeten het bod van de vierde hoogste bieder betalen.

In Nederland kwamen Info.com, PrivacyWall en Microsoft-zoekmachine Bing.com als winnaars van de veiling uit de bus. DuckDuckGo won de veiling alleen in Kroatië, Bulgarije, IJsland en Liechtenstein. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'EU moet eigen browser en besturingssysteem maken'

Internet Explorer

Eerder kreeg Microsoft een vergelijkbare verplichting opgelegd door de Europese Commissie. Om de toenmalige dominantie van webbrowser Internet Explorer op Windows te doorbreken, moest het bedrijf een keuzescherm met concurrerende browsers tonen. Daarbij werd echter geen veiling gehouden, maar werden de browsers met het grootste marktaandeel in een willekeurige volgorde getoond.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Google: apps als Netflix en Spotify moeten ook 30 procent afdragen

Bright Nieuwsbrief

Maak kans op draadloze oordoppen: Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van